Osmanlı Dönemi Mezarlıkları ve Hazireleri Onarılıyor

Edirne'de 1486 yılında yapılan Hasan Sezai Cami'nin haziresindeki mezar taşları aslına uygun şekilde temizlenip, onarılıyor.

Osmanlı Dönemi Mezarlıkları ve Hazireleri Onarılıyor

Edirne kent merkezinde Osmanlı dönemi mezarlıkları ve hazireleri temizlenip onarılıyor. Yılların yorgunluğu, aş aşınmaları, kırıklar ve çatlaklarla günümüze kadar ulaşmış Hasan Sezai Cami’nin restorasyonu gerçekleştiriliyor.

Kent merkezinde Osmanlı dönemi mezarlıkları ve hazirelerinin ihyasına yönelik Edirne Valiliği koordinasyonunda çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmalar kapsamında Hasan Sezai Cami’ndeki mezarlık ve haziresinde de temizlik çalışması yapılıyor.

Edirne'de 1486 yılında yapılan Hasan Sezai Cami’nin haziresindeki mezar taşları aslına uygun şekilde temizlenip, onarılıyor. Kent merkezinde Osmanlı dönemi mezarlıkları ve hazirelerinin ihyasına yönelik Edirne Valiliği koordinasyonunda Edirne Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından ortak çalışma başlatıldı.

Rumeli Beylerbeyi Şah Melek Paşa tarafından yaptırılan ve Hasan Sezai ismiyle anılan caminin haziresinde bulunan bitkiler ve mezarların kırılan taşları temizleniyor.

11 kırık mezar taşı tamir edildi

Restorasyon kapsamında kırık mezar taşları tespit edilerek, önceki restorasyon çalışmalarında yapılan hatalı uygulamalar giderildi.

Yaklaşık 100 mezar taşı onarıldı

Tespit edilen 11 kırık mezar taşı aslına uygun malzemeler kullanılarak onarıldı.  Yaklaşık 100 mezar taşı ise elden geçirildi.

Tüm mezar taşlarının yüzey temizlikleri ve mezar taşı okumaları yapılıp, Türkçe etiketlemeleri de yapılıyor.

Hasan Sezai Camii 2015’yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilmişti.

Doğukan Vurgun