Osmanlı çarşılarında 'doğal klimalı serinlik' ilgi odağı oluyor

Edirne'de hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıkması zor anlar yaşatıyor. İhtiyaçlarını karşılamak için dışarıya çıkan vatandaşlar ve kente gezmeye gelen turistler serinlemek için doğal klimalı tarihi çarşıları tercih ediyor.

Osmanlı çarşılarında 'doğal klimalı serinlik' ilgi odağı oluyor

Osmanlı'dan günümüze gelen ve doğal serinliğiyle vatandaşların içini ferahlatan tarihi Alipaşa, Bedesten, Selimiye Arasta çarşılarında yoğunluk yaşanıyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı vatandaşlar evde kalmayı tercih ederken, çalışanlar ve işlerini halletmek için dışarıya çıkanlar zor anlar yaşıyor. Sıcak hava nedeniyle cadde ve sokaklar boş kalırken, doğal klimalı serinlik hissi veren tarihi çarşılar ise ilgi odağı oluyor. Vatandaşlar hem alışveriş yapıyor hem de serinleme imkanı buluyor.

Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnafı Ahmet Duran, "Havaların sıcak olması dolayısıyla vatandaşlar tarihi çarşılarımıza hem alışveriş hem de serinlemek için geliyorlar. Biz de bu durumdan memnunuz. Çarşımızda doğal bir serinliğimiz var" dedi.

" Sıcaktan bunalanlar soluğu Alipaşa Çarşısı'nda alıyor"

Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnafı Mehmet Dağdelen, "Dışarıda hava sıcaklığı 40 derece olduğu için sıcaktan bunalan insanlar soluğu serin yerlerde alıyor. Bankada ya da dışarıda işi olan yerli halk da dışarının sıcağından kaçmak için 5 dakika da olsa serinlemek için tarihi çarşımızı tercih ediyor. Sıcaktan bunalan turistler de gelip burada dolaşıyor. Tercih edilen bir çarşı burası. Sıcaktan bunalanlar soluğu Alipaşa Çarşısı'nda alıyor diyebiliriz. Yerli halk olarak da turistler de dışarıya çıkan herkes mutlaka tarihi çarşımıza uğruyor" ifadelerine yer verdi.

"Yazın serin kışın sıcak tutuyor"

Edirne'ye gezmeye gelen Güzide Ulukanoğlu, "Misafirlerim vardı onları gezdirmeye geldik. Ama dışarıda aşırı derece bir sıcak var. Atalarımızın bize bıraktığı mirastan yararlanmak için bizde kendimizi kapalı çarşıya attık. Kullanılan malzeme gereği yazın serin kışın sıcak tutuyor. Bu yüzden aslında buralar bizim kaçış mekanımız" dedi.

Özlem Ceylan