Organ bağışının önemi vatandaşlara anlatıldı

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası ‘Organ Bağış Haftası' olarak kutlanıyor. Bu çerçevede etkinlik düzenleyen Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Saraçlar Caddesi'nde açtığı stantta vatandaşları bilgilendirdi.

Organ bağışının önemi vatandaşlara anlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla Saraçlar Caddesi’nde stant açan Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlara broşür dağıtarak organ bağışının önemini anlattı.

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’nün yürüttüğü, Trakya Üniversitesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü destek verdiği ‘Organ Bağışı Başka Hayatlara Can Katmaktadır’ etkinliği çerçevesinde Saraçlar Caddesi’nde stant açıldı. Görevliler Organ Bağışı hakkında hazırlanan broşürleri vatandaşlara dağıtarak bu konunun önemine dikkat çekti.

Organ Bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Saraçlar Caddesi’nde açılan stantta vatandaşlar, merak ettikleri sorulara da yanıt buldu.

Organ Bağışının önemini anlatan broşürleri dağıtan Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, vatandaşları organ bağışına davet etti.

“Organ bağışının önemine dikkat çekmeyi hedefliyoruz”

On binlerce vatandaşın organ nakli beklediğini hatırlatan Trakya Üniversitesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Naciye Bozkurt, “Her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerde vatandaşlara organ bağışı ile ilgili uygun alanlarda stant açarak bilgi veriyoruz. İnsanların organ bağışına yönelik farkındalığını arttırmayı amaçlıyoruz. Onlara bilgi vermek amacıyla broşürler hazırlıyoruz. Organ bağışı bekleyen on binlerce vatandaşımız var. Bu hastalar için ne yapabiliriz, organ ihtiyaçlarını nasıl karşılayabiliriz sorularına cevap bulmak için böyle etkinlikler çok faydalı oluyor. 18 yaşını doldurmuş herkes organ bağışında bulunabilir. Ben şeker hastasıyım, tansiyon hastasıyım, kronik hastayım deyip organ bağışı yapamayacağını söyleyenler yanılıyorlar. Gerçek bir organ vericisi sadece yoğun bakım alanında özel bir tanı alınarak hayatını kaybeden kişilerden oluşuyor” ifadelerine yer verdi.

Organ bağışı nasıl yapılır?

Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine ya da sağlık ocaklarına başvurulmalıdır. Bu noktalarda organ bağışı formu doldurulduktan sonra bağışçıya organ bağış kartı verilir.

Kimler organ bağışında bulunabilir?

Bir kimse, sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakati olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır.

Hangi organ ve dokular bağışlanabilir?

Ülkemizde kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer ve ince barsak ile organ nakli; kalp kapağı, kornea, kemik, kas dokusu, kıkırdak, tendon, yüz ve saçlı deri, kol ve bacak, üst solunum yolu ve üst sindirim yolu ile doku nakli gerçekleştirilebiliyor.

Burcu Temel