Optisyenden uyarı: 'Güneşten korunmaya çalışırken, göz sağlığınızdan olmayın!'

Nisan ayı ile birlikte hava sıcaklıklarında artış yaşanmaya başladı. Vatandaşlar bir yandan ani hava değişimlerine karşı mücadele ederken, bir yandan da güneşten korunmak için şapka gözlük gibi malzemelere yöneliyor. Güneş gözlüğü konusunda uyarılarda bulunan Optisyen Levent Yaçi, ucuz diye alınan gözlüklerin göz sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

Optisyenden uyarı: 'Güneşten korunmaya çalışırken, göz sağlığınızdan olmayın!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vatandaşlara bildikleri ve güvendikleri optikçilerden gözlük almaları yönünde tavsiyede bulunan Yaçi, merdiven altı satış yapan noktalardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte güneş ışınlarından korunmak isteyen vatandaşlar çareyi güneş gözlüğünde buluyor.  Sahte gözlüğün körlüğe kadar sürükleyebildiğine dikkat çeken Optisyen Levent Yaçi, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktaların bilinmesi ve titizlikle seçim yapılmalısı gerektiğine vurgu yaptı.

Havaların ısınmaya başlaması ve güneşin yüzünü göstermesi ile birbirinden renkli ve çeşitli güneş gözlükleri de piyasaya sürülmeye başlandı. Birçok insan, güneş gözlüğünü şık görünebilmek ve günlük kıyafetlerini tamamlamak için kullanıyor.

"Sadece modelini beğenip almak yanlış bir davranış"

Sadece modelini beğenip güneş gözlüğü almanın oldukça yanlış bir davranış olduğunu söyleyen Yaçi, bahar ve yaz aylarında çoğu kişi tarafından sürekli olarak kullanılan güneş gözlüklerinin, belirli nitelikleri taşımaması durumunda göz sağlığını tehdit edebileceğine dikkat çekti.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktaların bilinmesi ve titizlikle seçim yapılması gerektiğini söyleyen Yaçi, gözlük alırken üzerinde durulması gereken pek çok husus olduğunu belirtti.

"Pazarda ve işportacıda satılan gözlükleri almaya yeltenmeyin"

Göz sağlığını düşünerek hareket etmek ve kaliteli gözlük almak gerektiğine değinen Yaçi, "Saat saatçiden, gözlükte gözlükçüden alınır felsefesini devam ettirmemiz lazım. Baktığımız zaman alım gücü çoğu kişide düşmüş gibi görünse de iyi ve temiz kullanıldığı sürece senelerce kullanabileceğiniz ürünlerimiz mevcuttur. Vatandaşlar pazarda ve işportacıda satılan gözlükleri almaya yeltenmesinler. Çok güzel gibi gözükse de camlarda hata oluyor ve körlüğe kadar da gidiyor. Müşterilerimizden birisi pazardan çok güzel abiye model bir gözlük almış ve benim dükkânıma gelene kadar gözleri kan çanağı içerisindeydi. Sağlık önemli, bu işin şakası olmaz. Göz sağlığımıza dikkat etmek için orijinal gözlük kullanmaya özen göstermeliyiz" ifadelerine yer verdi.

Yaçi, vatandaşlara bildikleri ve güvendikleri optikçilerden gözlük almaları yönünde tavsiyelerde bulunarak merdiven altı satış yapan noktalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

"UV (Ultraviyole) koruması çok büyük önem taşıyor"

Güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisinin de camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi oluğunu aktaran Yaçi,  "Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99’un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir" dedi.

Birçok güneş gözlüğünün üzerinde UV400 şeklinde bir ibare içeren etiket olduğunu aktaran Yaçi, "Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen ‘UV 400’ etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilemez. Bu nedenle aynalı cama sahip olan gözlükler, diğer gözlüklere oranla herhangi bir artıya sahip değildir" ifadelerine yer verdi.

Bazı güvenilmez sayfaların ucuz fiyata sahte ve kaçak ürünleri piyasaya sürdüğünü vurgulayan Yaçi, vatandaşları bu konuda da dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulundu.