Öğrencilerin 'Türk yurdu geçilmez önünde eğilmeden' adlı gösterisi ilgiyle izlendi

Edirne'de 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109'ncu yılı ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından program düzenlendi. Öğrencilerin gösterileri sırasında duygu dolu anlar yaşandı.

Öğrencilerin 'Türk yurdu geçilmez önünde eğilmeden' adlı gösterisi ilgiyle izlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109'ncu yılı ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi Çok amaçlı Salon’da program düzenlendi. Anma programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programda, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109’ncu yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Silahları Kuvvetleri adına Piyade Binbaşı İbrahim Ağırkaya yaptı.

109 yıl önce bugün 18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceği tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gün olduğunu söyleyen Binbaşı Ağırkaya,  "Bu tarih, TBMM Genel Kurulunda 4768 numaralı kanun, 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden, kahraman şehitlerinizi anmak maksadıyla, aynı zamanda şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şahadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, istiklal harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giden bu yolda çok önemli kilometre taşı olmuştur" dedi.

"Türk Milleti'nin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden biridir"

18 Mart 1915'te Amiral Görev ve komutasındaki İtilaf Devletleri donanmasının, Çanakkale Boğazı'nı geçmek için büyük bir taarruz başlattığını belirten Ağırkaya,   "Ancak bir süre sonra, müttefik donanmasının üç zırhlısı, Nusret Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak ve tabyalarsan atılan top artışlarıyla atarak 3'ü de ağır hasar görmüştür. Donanmaya 800 kişilik asker kaybı da eklendiğinde donanmanın savaş gücünün üçte bir oranını yitirdiğim anlaşılmaktadır. Bu durum karşında panikleten İtilaf Devletleri donanması boğazı terk etti. Yaşadıkları bu hüsranın ardından  Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu yarımadasına çıkarma yaparak boğazı geçmeyi denemiş. Ancak Çanakkale Savaşları'nda, askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal'in çok çok isabetli ileri görüşlü muhakemesinin neticesinde, hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde, bütün görkemiyle yerini alan bütün dünyaya karşı, azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerini sergilendiği Çanakkale Savaşı, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk Milleti'nin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden biridir Çanakkale Savaşı, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basarak cepheye uğurlayan cefakar anaların ve onların elini öperek, hakkını helal et, şefkatli ana canım feda olsun kutsal vatana, diyen yiğit ve kahraman Mehmetçiği, tarih sahnesine çıkan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır. Başta büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatan için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden yedisinden yetmişine, kadın, erkek, tüm Anadolu insanı, bu zaferle aldığı güçle Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur" ifadelerine yer verdi.

Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore'de, Kıbrıs'ta ve teröristle mücadele harekatında yurt dışında icra edilen harekatlarda, hayatlarını kaybeden aziz şehitlerin eseri olduğuna dikkat çeken Ağırkaya, "Ulusumuzun var oluşunun birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz yüce değerlere genç nesillere aktarılmasını en değerli hazinesi. Bu nedenle, şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesile sonsuza dek yaşatılacaktır. Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve Kahraman silah arkadaşları olmak üzere, şanlı tarihimiz boyunca vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından lise öğrencilerinin hazırladığı 'Türk yurdu geçilmez önünde eğilmeden' adlı gösteri izlendi.  Öğrencilerin gösterileri sırasında katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı. Katılımcılar, gösterileri telefonlarına kaydederken gözyaşlarına hakim Ö gösteriler sonunda büyük alkış topladı. Düzenlenen program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

İpek Esma Çeşme