Öğrenciler ETUS zammını protesto etti, 'Bu karar ile adeta aldatıldık'

Edirne'de üniversite öğrencileri tarihi Edirne Belediyesi binasının önünde toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı protesto etti. Öğrenciler adına açıklama yapan Eren Çam, zam kararı ile aldatıldıklarını dile getirdi.

Öğrenciler ETUS zammını protesto etti, 'Bu karar ile adeta aldatıldık'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selimiye Meydanı’ndaki tarihi Edirne Belediyesi binasının önünde toplanan üniversite öğrencileri, toplu taşıma ücretlerine yüzde 37’lik zam yapılmasını protesto etti.

Öğrenciler ellerinde “otobüste yer yok zam var”, “araçlar benzinli şoförler içkili”, “verdiğin sözler yalan oldu”, “öğrenci dostu Edirne yersen”, “indirim değil bindirim” gibi dövizlerle tepki gösterdi.

Grup adına açıklamayı okuyan üniversite öğrencisi Eren Çam, toplanmalarının sebebinin seçim sürecinde verilen sözlerin yerine getirilmemesi olduğunu söyledi.

“Bu zam kararı ile adeta aldatıldık”

Akın’ın seçim döneminde göreve geldiği taktirde toplu taşıma ücretlerine yüzde 20 indirim yapacağı yönünde söz verdiğini aktaran Çam, “Ancak 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Edirne Belediye Başkanı olan Filiz Gencan Akın, göreve gelir gelmez ETUS’a yüzde 37’lik bir zam yaparak biz gençleri ve Edirne halkını kandırmıştır. Ulaşımda yüzde 20 indirim bekleyen biz gençler ve kıymetli Edirne halkı, bu zam kararı ile adeta aldatıldık ve ekonomik anlamda daha da zor duruma düşürüldük. Seçim öncesi verilen sözlerin aksine, ulaşımda yüzde 37’lik zam yapılması, hem gençler hem de Edirne halkı için büyük bir hayal kırıklığı olmuştur. Sayın Başkan o gün biz gençler ile buluştuğunuzda biz hayalleri değil gerçekleri konuşuyoruz, öğrencileri kandırmıyoruz yüzde 20 indirim göreve geldiğimde gelecek demiştiniz. Bu nasıl gerçek, bu nasıl doğru konuşmak.” dedi.

Çam, teki gösterdiklerinde ise akaryakıt fiyatları ve bütçe yüzünden zam yapıldığı bilgisi ile karşılaştıklarını ifade etti.

Akın tarafından indirim sözünün verildiği gün akaryakıt fiyatlarının 43 lira olduğunu anlatan Çam, şu an fiyatın 40 lira olduğunu vurguladı.

“Bu fiyatlar kabul edilemez. Bu durum, biz gençlere karşı açık bir düşmanlıktır.”

Çam, Edirne Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesinin 2 milyar 865 milyon TL olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Hemen yanı başımızdaki Çanakkale Belediyesi'nin bütçesi 1 milyar 918 milyon TL. Trakya Üniversitesi öğrenci sayısı 43 bin 684. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin öğrenci sayısı 46 Bin 514. Edirne'de toplu ulaşım öğrenci için 16 lira 30 kuruş, Çanakkale toplu ulaşım öğrenci için 10tl. Veriler açık bir şekilde ortada. Biz Öğrencilerin kandırılmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Burada üniversite okumak için güzel ülkemizin her ilinden gelen gençlerle bir aradayız. Sayın Başkan, öğrenci şehir içi ulaşım fiyatlarının diğer illerde 5 TL’den başlayıp 12 TL’ye kadar çıktığını biliyor muydunuz. Üstelik bu illerde abonman ve aktarma sistemleri de mevcut. Edirne, ilk durak ve son durak arasındaki mesafe açısından en kısa iller arasında yer almasına rağmen, bu fiyatlar kabul edilemez. Bu durum, biz gençlere karşı açık bir düşmanlıktır.”

ETUS’ların eski ve klimasız olmasından şikayetçi olduklarını söyleyen Çam, bazı şoförlerin içkili araç kullandığını ve bu durumdan tedirgin olduklarını sözlerine ekledi.

Çam, zammın geri alınması ve verilen sözlerin yerine getirilmesini talep etti.

İpek Esma Çeşme