Müzik terapi uykuya dalış süresini kısaltıyor

Çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan müzik terapisi uyku bozukluğu yaşayan bireylere de iyi geliyor. Uyku Fizyolojisi ve uyku bozuklukları hakkında çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Levent Öztürk, müzik terapinin uykuya dalış süresini kısalttığını söyledi.

Müzik terapi uykuya dalış süresini kısaltıyor

Fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan bir uzmanlık dalı olarak tanımlanan müzik terapisi, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

İnsan yaşamında etkili ve güçlü bir iletişim aracı olan müzik, yalnızca ruhsal yapının kötü olduğu durumlarda değil, iyi olduğu durumlarda da insanı etkiliyor. Aynı zamanda bazı hastalıklarda da kullanılan müzik terapi uyku bozukluklarına da iyi geliyor.

Konu ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Levent Öztürk, müzik terapide 5 tane ana modelin olduğunu aktardı.

Geleneksel Türk Müziğinin bu alanda nasıl kullanılabileceği hakkında araştırmalara başladığını belirten Prof. Dr. Öztürk, makamsal Türk müziğini terapide kullanmak için Edvar müzik terapi modelini geliştirdiğini söyledi.

10 yılı aşkındır yaptığı çalışmalarla tezini desteklediğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, araştırmalara ve deneylere devam ettiklerini de kaydetti.

Edvar müzik terapisinin uykuya dalma süresini kısalttığını vurgulayan Öztürk, ortalama uykuya dalış süresinin 15 dakika olduğunu fakat müzik terapi ile bu sürenin 5 dakikaya kadar indiğini dile getirdi.

Edvar müzik terapinin bugün ki tıp anlayışına dayalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Edvar müzik terapi geleneksel müziğimizi kullanan bir müzik terapisidir. Diğeri ise Nebevi müzik terapidir. Burada ki fikir ise Anadolu topraklarında Bergama’daki Asklebyon’da aşağı yukarı iki bin yıla yakın kullanılmış Humoral Patoloji denilen bir başka tıbbı görüşe yaslanan, bugünde şark dünyasında tıb-ı nebevi olarak adlandırılan yani Hz. Muhammed’in yine sağlıkla ilgili söyledikleri ve kendisine yapılan tıbbı uygulamalardan itirazı olmadığı uygulamalardan işin içine dahil ettiği nebevi tıp adıyla anılan bu humoral patoloji kavramının müzik terapi alanına aktarılmasıdır. Oradan ilhamla da biz buna nebevi müzik terapi adını verdik. Nebevi müzik terapide yine makamsal müziğimizin humoral patoloji bakış açısıyla müzik terapiye aktarılmasıdır diyebiliriz.” Dedi.

Humaral patolojinin insanların mizaçlarına göre sınıflandırıldığını aktaran Öztürk, vücut sıvılarının arasındaki dengesizliğin müzik terapi ile tedavi edilebileceğine değindi.

Edvar müzik terapisinin semptomatik tedaviyi hedeflediğini aktaran Öztürk, dünyada müzik terapi uygulamalarının 2 kategoride değerlendirildiğini kaydetti.

Bunlardan birinin psikoterapi olduğunu söyleyen Öztürk, bu uygulamanın özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde daha yaygın olduğunu ifade etti.

30 yıla yakındır uyku bozukluklarıyla uğraştığının altını çizen Öztürk, çalışmalarını diğer hastalıklara da taşımayı amaçladığını aktardı.

Doğukan Vurgun