'Muhtarlık Kanunu'nun hayata geçirilmesi için çalışmalarımız sürüyor'

Edirne'de gerçekleştirilen 'Kadın Muhtarlar Buluşması' programına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, genel idari sisteme katkı koyacak ve güçlendirecek bir anlayışı hayata geçirmek için çalışmalar yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde muhtarlık kanununun hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

'Muhtarlık Kanunu'nun hayata geçirilmesi için çalışmalarımız sürüyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Edirne Meriç Nehri kenarında bir tesiste, kadın muhtarlarla bir araya geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Kadın Muhtarlar Buluşması' programına Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği'ne bağlı 200 kadın muhtar katıldı.

Kadın muhtarlarla bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugüne kadar 47 bin muhtara ve 150 bin azaya afet farkındalık eğitimi verildiğini belirterek, afet bilinçlendirmesi konusunda hassas davranmaları için muhtarlara çağrıda bulundu.

Genel idari sisteme katkı koyacak ve güçlendirecek bir anlayışı hayata geçirmek için çalışmalar yapıldığını söyleyen Bakan Soylu, “Cumhurbaşkanımız 19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle 22 bin muhtarın huzurunda ve Türkiye'deki bütün muhtarlarımızın şahsında orada bir sözü daha ortaya koydu. Muhtarlık Kanununu bir an önce geçirip bunu da artık çıkaralım anlayışını sizinle beraber paylaştı. Biz de son hazırlıklarımızı son redaksiyonlarımızı yapıyoruz" dedi.

Kadın muhtarları Tarihin her döneminde hep önemli bir şehir olan, özel, manevi ve tarihi iklimiyle farklı kent Edirne'de buluşturmak istediklerini söyleyen Bakan Soylu, konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini aktardı.

“Bir afette çalınacak ilk kapı muhtarlardır”

Muhtarlardan afet bilinçlendirmesi konusunda hassas davranmalarını isteyen Bakan Soylu, bugüne kadar 47 bin muhtara ve 150 bin azaya afet farkındalık eğitimi verildiğini ifade etti.

Afet yönetiminin önemli bir mesele olduğunu belirten Bakan Soylu, her muhtarın kendi zihninde mahalledeki bir afet durumunda ne yapacağını tekrar tekrar çalışması gerektiğini, bir afette çalınacak ilk kapının muhtar kapısı olacağını söyledi.

Bugün Türkiye'de 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere toplam bin 134 kadın muhtarın görev yaptığını hatırlatan Bakan Soylu, "Bugüne kadar vali ve kaymakamlarımızla 286 bin muhtar buluşması gerçekleştirdik. Bu sayede vatandaş memnuniyeti adına nokta atışı yapma şansınız var. Sadece muhtarlık kurumu için değil, kamunun bütün alanlarında çok daha fazla kadınımızın görev ve sorumluluk almasını istiyoruz " dedi.

“Kadın muhtarlarımızın geçmişten günümüze takdire şayan performansları oldu”

Bugünün Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933 yılında kadınlara köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olduğunu dile getiren Bakan Soylu, "Şunu gönül rahatlığı ve samimiyetle söylemek isterim ki iyi de verilmiş, kadınlarımız bu hakkı elde ettiler ve muhtarlığın hakkını her görevde olduğu gibi teslim ettiler, teslim ediyorlar. Geçmişten günümüze kadın muhtarlarımızın her zaman takdire şayan bir performansları, samimiyetleri ve çalışkanlıkları oldu. Hatta ilk kadın muhtarımız Gül Esin'in görev süresince kahvehanelerde kumar oynatılmasını yasaklattığı, kız kaçırma olaylarını önlediği ve nikâh işlerini düzenlediği kayıtlara geçmiş tarihi bir gerçektir. Sadece muhtarlık yapma anlamında değil kadınlarımızın muhtarlığa sahip çıkma anlamında da büyük fedakârlıkları vardır" diye konuştu.

“Birinci yüzyılda ayağa kalktık, şimdi hep birlikte koşmak zamanı”

Türkiye'nin yeni bir yüzyılın eşiğinde olduğuna dikkat çeken Bakan Soylu, “Şehitler vererek güzel Cumhuriyetimizi kurduk. Pek çok zorluklar atlatarak bugünlere gelindi. Demokrasi mücadelesi verdik. Küresel operasyonlara, teröre, istikrarsızlaştırma ataklarına karşı hayata tutunduk. Cumhuriyet'imizin birinci asrını hep birlikte tamamlıyoruz. Şimdi ise yeni bir başlangıcın arifesindeyiz. Birinci yüzyılda ayağa kalktık, şimdi hep birlikte koşmak zamanı. Biz muhtarlık kurumuna da böyle baktık. 'Muhtarlık niye var, artık gerek kalmadı' diyen bir anlayışa karşı, buradaki 200 yıllık birikimi ve alışkanlığı kesip atmayı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan iradesiyle reddettik. Onun yerine burayı güçlendirmeyi seçtik." şeklinde açıklamada bulundu.

Muhtarların önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, özellikle kovid-19 salgını döneminde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Böylesine önemli bir toplantının Edirne'de yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirten Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, kadın muhtarları kentte ağırlamaktan son derece mutlu olduklarını söyledi.

Kadın muhtarların sayısının daha çok artmasını istediklerini söyleyen TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, son 20 yılda kadınların siyasetten ekonomiye, bilimden teknolojiye, hayatın her alanında yer almaları için gerek mevzuatta, gerek uygulamada büyük değişikliklere imza attıklarının altını çizdi.

Özlem Ceylan- Burcu Temel