Müdür Yıldırım'dan uyarı: 'Sağlıklı bir yaşam için aşı programlarına uyulmalı'

Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında Aşı Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu çerçevede İstasyon Aile Sağlığı Merkezi'nde program düzenlendi. Programda konuşan Edirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, aşılama çalışmaları sayesinde pek çok hastalığın önüne geçildiğine dikkat çekti.

 Müdür Yıldırım'dan uyarı: 'Sağlıklı bir yaşam için aşı programlarına uyulmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Aşı Haftası etkinlikleri çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından etkinlik düzenlendi. İstasyon Aile Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen program çerçevesinde merkeze gelen vatandaşlara aşının önemi anlatıldı ve bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Sağlıklı bir yaşam için aşı programlarına uyulması gerektiğine değinen Edirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, vatandaşların ve çocukların aşılama ile birçok hastalıktan korunduğunu aktardı.

1981 yılından beri genişletilmiş bağışıklık uygulaması kapsamında Sağlık Bakanlığınca difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, oral polio, hepatit A Konjuge, Pnömokok Aşısı gibi tüm aşıların ücretsiz olarak tüm bebeklere ve çocuklara uygulandığını söyleyen Yıldırım, ayrıca kuduz aşısının da ücretsiz olduğunu aktardı.

Ayrıca yurt dışı seyahat sağlığı çerçevesinde hacca ve umreye gidenlere menenjit aşısı uygulandığını belirten Yıldırım, belirli ülkelere gidenlere sarıhumma aşılarını ücretsiz bir şekilde uyguladıklarını ifade etti.

1980 öncesi, özellikle 1977’li yıllarda dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan bir hastalığın aşılama ile 1980 yılında önüne geçildiğini belirten Yıldırım, Dünyada hiçbir çiçek hastalığının kalmadığını dile getirdi.

 Yine çocuk felci polio hastalığının 1998’den beri ülkemizde hiç görülmediğini söyleyen Yıldırım, yine kızamık hastalığının da önceki yıllarda, çok fazla görülmekte iken şu an aşılama ile beraber oldukça azalmış durumda olduğuna dikkat çekti.

"Aşılarımızı olalım, eksik aşılarımızı tamamlayalım"

Aşılamanın önemine vurgu yapan Yıldırım, "Özellikle kızamık aşılarımız çok önemli. Devletimizin genişletilmiş bağışıklık programı kapsamında önerdiği tüm aşıları tüm bebeklerimize ve çocuklarımıza yaptırmamız lazım. Bir birey, bir evlat, bir çocuk bizim için çok değerli lütfen aşılarımız olalım. Eksik aşılarımızı tamamlayalım. Sevdiklerimiz için kendimiz için muhakkak aşılarımızı yaptıralım. Bahsettiğim tüm aşılarımıza ücretsiz ulaşabiliyoruz.  Aile sağlığı merkezlerimizde, hastane acillerimizde, toplum sağlığı merkezlerimizde, aile hekimlerimizde tüm aşılarınızı ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Doğukan Vurgun- Sercan Güder