Meriç ve Tunca nehri olası taşkın riskine karşı temizleniyor

Edirne'de Meriç ve Tunca nehirlerinde taşkınları önlemek için başlatılan yatak temizliği çalışmaları sürüyor.

Meriç ve Tunca nehri olası taşkın riskine karşı temizleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meriç ve Tunca nehirlerinde olası taşkınları önlemek için başlatılan yatak temizliği çalışmaları devam ediyor. Meriç Nehri’nin Edirne merkezinden geçen 12 buçuk kilometrelik Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü ve Süvari Köprüsü arasındaki mil uzaklaştırılarak, yatak derinleştiriliyor.

Trakya'nın verimli topraklarına can suyu olan Meriç ve Tunca nehirlerinin yatakları suyun kilometrelerce uzaktan taşıdığı mil ile kısa sürede doluyor.

DSİ tarafından iş makineleri yardımıyla yataklarda oluşan mil temizleniyor. Temizlik sonucunda ortaya çıkan kumlar koruma seddelerini güçlendirmek için kullanılıyor. Seddelerin çevresindeki yapay dolgu da güçlendirilip yükseltiliyor.

İş makineleri kuraklık nedeniyle oluşan adacıkları da temizliyor. Meriç Nehri’nin Edirne kent merkezindeki 12 buçuk kilometrelik bölümünde temizliğin kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Süvari Köprüsü çevresindeki DSİ tarafından yürütülen temizlik çalışmaları yerinde inceledi.

Vali Kırbıyık, çalışmaların önemine değinerek hem kentin hem de vatandaşların can ve mal güvenliğinin önemine değindi.

Kanal Edirne Projesi’nin taşkın riskine karşı önemli bir rol üstlendiğini anlatan Kırbıyık, “Taşkın risklerine karşı nehirlerde taban ve yüzey temizliği çalışmalarına başladık. Bu kapsamda DSİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında hem Meriç hem de Tunca nehri taban temizliğine yönelik çalışmalar başlamış oldu.  Bu işin bir de Kanal Edirne boyutu var. Meriç nehrinden gelecek olan taşkın suları tahliyeyi sağlayacak olan ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda tamamlanan yapay kanaldan bahsediyoruz. Bu kanal bizim açımızdan önemli. Taşkın riskinde Meriç nehrinin kapasitesinin yarısı kadar da Kanal Edirne’den tahliye imkânı oluşuyor. Taşkın riskini önemli ölçüde bertaraf etmemize destek sağlıyor.  Kanal temizliği ve düzenleme çalışmaları Meriç, Tunca ve Kanal Edirne’de devam ediyor. Bu temizlik çalışmaları ilimiz açısından, ilimizin güvenliği, can ve mal güvenliği açısından çok önemli.” Dedi.

Doğukan Vurgun