Meriç Nehri'nin debisi 4 yıldır düşüşte

Edirne'de yaşanan kuraklık nehirlerin debisinin düşmesine neden oldu. DSİ'nin verilerine göre son 4 yılın ölçümlerinde Meriç Nehrinin debisi 4'de bir oranında düştü.

Meriç Nehri'nin debisi 4 yıldır düşüşte
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Edirne’deki nehirlerde son 4 yılın en kurak ocak ayı yaşanıyor.

Kent genelinde yaz boyunca devam eden kuraklık son bahar aylarında da sürüyor. Düşük yağış rejiminin de etkisiyle birlikte Tunca ve Meriç nehirlerinin debisi düşük seyrediyor.

            Akıntının durma noktasına geldiği nehirde, cam ve plastik atıkların yanı sıra sandalye ve benzeri atıklar dikkat çekti. Kent sakinleri, nehri kirletenlere tepki göstererek çöplerin temizlenmesini istedi.

Meriç Nehri 2021 yılında 394 metreküp/saniye, 2022 yılında 311, 2023 yılında 111, 2024 yılında 11 günlük ortalaması ise 57 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Bölgede daha fazla yağış bekleniyor.

“Yağışlar yeterli olmadı”

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Yalçın Kaya, kış aylarında düşen yağışların yeterli olmadığını söyledi.

Üreticilerin iyi bir verim alması için yağışların belirli aralıklarla düşmesi gerektiğine vurgu yapan Kaya, “Nehir debilerin düşüş olması kuraklığın yaşanması demektir. Üretim olması için nehirlerin dolu olması gerekli.” Dedi.

Vatandaşlardan Mehmet Demir de yağışların düşüklüğünden bahsetti.

Geçtiğimiz yıllarda nehirlerin taşkınlarla gündeme geldiğini ifade eden Demir, “Karlar eriyip nehir suları bu dönemde yüksek akıyordu. Şimdi çok az akıyor.” Şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Rıza Ural ise geçmiş yıllarda kente düşen yağışları anımsattı.

Kuraklığın can sıkıcı olduğunu dile getiren Ural, “Meriç Nehri bu yıl değil geçtiğimiz yıl ondan önceki yıl da az akıyordu ama bu yıl iyice düştü.” Dedi.