Mahallelerde afet gönüllüleri için son başvuru 15 Ocak

Edirne'de doğal afetler ve felaketlerde görev alan mahalle afet gönüllüleri için başvurular devam ediyor. 15 Ocağa kadar devam edecek başvurular sonunda gönüllülerin eğitimi başlayacak.

Mahallelerde afet gönüllüleri için son başvuru 15 Ocak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) gönüllülere yönelik eğitim programı için başvurular 15 Ocak’ta son bulacak.

Edirne’de ve ülke genelinde olası depremin ardından arama ve kurtarma çalışmalarını daha etkili şekilde sürdürmek için mahallelerde afet gönüllülerinden oluşan ekipler kuruluyor.

Doğal afetlerde temel ilkyardım, arama ve kurtarma, yangın söndürme gibi faaliyetlerde bulunan MAG AMESAR ekipleri AFAD’la iş birliği içerisinde çalışıyor.

Gönüllüler afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarının daha sağlıklı şekilde sürdürülmesi için yetkililere hayati öneme sahip bilgiler veriyor. Ayrıca çalışmalara da katılan ekipler doğal afetlerde sahada görev alabiliyor.

Gönüllüler aldıkları eğitimlerle branşlarında uzmanlaşabiliyor. Gönüllüler felaketlerde birçok hayatın kurtarılmasında önemli bir rol oynuyor.

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Edirne Ekip Koordinatörü Tuğberk Emre Aktaş, başvuruların devam ettiğini ve taleplerin olduğunu söyledi.

Aktaş, gönüllülerin sivil savunmada çok büyük öneme sahip olduğunu anlattı.

Başvurulara oluşan talepten memnun olduklarını dile getiren Aktaş, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından halkın bilinçlendiğine değindi.

Vatandaşların bilincini üst seviyeye taşımak için böyle bir faaliyet yaptıklarını belirten Aktaş, başvuruların ardından yaşanacak süreci anlattı ve şunları kaydetti:

“İlk başta genel başvuru daha sonrasında ise mahalle özelinde devam edecek başvurular. Mahalleler 18 kişiye ulaştığı zaman kendi mahalle afet gönüllülerini oluşturmuş olacak. Mahallerinde bilinçlendirme çalışmalarını mahalle afet gönüllüleri üstlenerek faaliyetlere devam edecek. Vatandaşları çevremizde yaşanacak olan felaketlere karşı hazırlayacağız. Olası İstanbul depremine karşı etkilenecek ilçelerimiz arasında Enez ve Keşan var. Hem Enez ve Keşan için hem de diğer illerden buraya gelebilecek göç dalgası ya da oraya gidecek yardım faaliyetlerinde mahalle afet gönüllüleri aktif şekilde rol oynayacak.”

Aktaş, gönüllü olmak isteyenlerin sosyal medya üzerinden başvuruya ait internet adresine ulaşabileceğini ifade etti.

15 Ocak’ta başvuruların sonlanacağını ve 17 Ocak’ta gönüllülerle tanışma toplantısı yapacaklarını açıklayan Aktaş, “Tanışma toplantısında ilk başta kurumumuzun tanıtımı projemizin amacı ve oryantasyon eğitimi olacak. Daha sonra bizimle devam etmek isteyen üye adaylarımız ilk başta 36 saat mahalle afet gönüllüsü temel ilk yardım eğitimi, temel afet bilinci, yangınlarla mücadele ve temel arama kurtarmadan başlayarak daha sonrasında 220 saat ileri arama kurtarma eğitimi alacak. Burada yüksekte çalışma, enkaz bilgileri, arama kurtarma çalışmaları yapılacak. Arazide ve suda arama kurtarma öğrenecek. İsterse branşlaşabilecek. 1 yıl içerisinde 220 saat ileri arama kurtarma eğitimini alarak bizlerle birlikte göreve çıkabilecek.” Dedi.

Aktaş, 18-60 yaş arası olan herkes başvuruda bulunabileceğini vurguladı.

Doğukan Vurgun