Mahalle afet gönüllüleri için başvurular başladı

Edirne'de doğal afetler ve felaketlerde görev alan mahalle afet gönüllüleri için başvurular başladı. Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Edirne Ekip Koordinatörü Tuğberk Emre Aktaş, Olası İstanbul depremi öncesi Edirneliler olarak depreme hazırlıklı olmak zorunda olduklarını belirtti.

Mahalle afet gönüllüleri için başvurular başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) programı için başvurular devam ediyor. Doğal afetlerde temel ilkyardım, arama ve kurtarma, yangın söndürme gibi faaliyetlerde bulunan MAG AMESAR ekipleri AFAD’la iş birliği içerisinde çalışıyor.

Edirne’de ve ülke genelinde olası depremin ardından arama ve kurtarma çalışmalarını daha etkili şekilde sürdürmek için mahallelerde afet gönüllülerinden oluşan ekipler kuruluyor.

Gönüllüler afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarının daha sağlıklı şekilde sürdürülmesi için yetkililere hayati öneme sahip bilgiler veriyor. Ayrıca çalışmalara da katılan ekipler felaketlerde büyük öneme sahip oluyor.

Aldıkları eğitimlerle alanlarında uzmanlaşan ekipler yaşanan felaketlerde birçok canın hayata geri kazandırılmasında büyük rol oynuyor.

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Edirne Ekip Koordinatörü Tuğberk Emre Aktaş, derneğin iki amaç üzerine kurulduğunu söyledi.

Gönüllülerin 220 saat ileri arama kurtarma eğitimi aldığını ifade eden Aktaş, “AFAD akreditasyon yönetmeliği çerçevesinde ihbarlara müdahalede bulunan bir ekip. İkinci ve bizcede en önemli olan diğer ana unsur Mahalle Afet Gönüllüleri. MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri) uzun süre mahalle sakini olan veya olacak olan vatandaşlarımızın, yerel düzeyde afete müdahale etmek amacıyla, ilk başta kendilerine daha sonrasın da mahalle komşularına afet sırasında yardımcı olmak amacıyla kurulan ekiplerimizdir.” Dedi.

Aktaş, sosyal medya hesapları üzerinden açılan başvuruların ocak ayına kadar devam edeceğini aktardı.

Başvuru sonrasında 18-60 yaş aralığındaki tüm mahalle sakinlerinin Mahalle Afet Gönüllüsü olamaya hak kazanacağını vurgulayan Aktaş, “Mahalle minumum 18 kişiye ulaştığı zaman eğitim programlarımız başlar. Eğitimlerimiz alanında eğitmen hocalarımızdan alacakları Temel Afet Bilinci, Afet Psikolojisi, Yangına Temel Müdahale, İlk yardım ev Arama Kurtarma konularından oluşur. Eğitim sonucunda alacakları 'Mahalle Afet Gönüllüsü' belgesi ve yeleği ile olası durumlarda Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG AMEDER) çatısı altında AFAD Koordinasyonunda görev yapabilirler.” Şeklinde konuştu.

Olası İstanbul depremi öncesi Edirneliler olarak depreme hazırlıklı olmak zorunda olduklarını belirten Aktaş, “İlk başta kendimizi ve ailemizi, daha sonra da en yakınımızdan başlayarak; yani mahallelerimizden, il merkezimizden, ilçelerimiz ve komşu illerimizden olmak üzere bilinçledirmeye, eğitim almaya ve kurtarmaya ihtiyacımız var.” İfadelerini kullandı.

Aktaş, gönüllülerin sosyal medya üzerinde bulunan bağlantı adresleri üzerinden dijital form doldurarak başvuruda bulunabileceğini anlattı.

Doğukan Vurgun