Lokantalar, kontrollü açılmak istiyor

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Emin İnağ, işyerlerinin HES kodu ile kontrollü hizmet şartıyla açılmasına izin verilmesini istediklerini söyledi. İnağ, 'Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle' açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.' Dedi.

Lokantalar, kontrollü açılmak istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Emin İnağ, koronavirüs salgını nedeniyle alınan karar doğrultusunda işyerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını, paket servis şeklinde hizmet verdiklerini hatırlattı.

Edirne’de pandemi nedeniyle kapalı olan sektörler arasında en çok zarar gören lokanta, restoran, ciğerci, köfteci, börekçi, pastanelerin ve benzeri iş yerlerin bir an önce açılmasıyla birlikte desteklerin arttırılarak esnafların yaralarının sarılmasına vesile olacağını aktaran Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Emin İnağ, pandemiden kaynaklanan bulaş tedbirlerinin avmlerde, ulaşımda, otellerde HES kodu, ateş ölçer, mesafe, hijyen ve dezenfekteye dikkat edilerek açılabiliyorsa lokantalarında aynı uygulamalarla hizmete açılabileceğini aktardı.

“Uymayan işletmelere sert cezalar verilsin”

Uymayan işletmelerin cezalandırılıp önlemlerini alana kadar kapalı kalması yönünde önerilerde bulunan İnağ, “Ayrıca işletmelerimizin açılsa bile tekrar hizmete devam edebilmeleri ancak borçlanılan başta bankalar olmak üzere vergilerin ,kiraların, oda aidatlarının, elektrik , su, doğalgaz ve benzer giderlerin ötelenmesi yapılan desteklerin arttırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu yönde sicil sıkıntısı nedeniyle ufakta olsa yapılan yardımların çoğundan faydalanmayan esnaflarımızın tespit edilip bu esnaflarımıza da yardımların ulaşmasını sağlamak, pandemi nedeniyle büyük zararlara uğramış olan işletmelerimizin yanında çalışan personelinde elinden tutulup onlara da pandeminin ve mevsimin olumsuz koşullarında yardım elinin uzatılması ve desteklenmeleri şarttır.” Şeklinde konuştu.

“Korona vaka tablosunda ki olumsuz rakamı hep birlikte mücadele vererek olumluya çevireceğiz”

Restoranların açılması konusunda inisiyatifin yerel idareye bırakıldığını ifade eden İnağ, “Yetki ister yerel idarede ister merkezi yönetimde olsun toparlanmanın yıllar alacağı bu durumdan bir an önce iş yerlerimizin alınan tedbirlerle açılması ayakta kalabilen esnaflarımızın toparlanması yönünde hayati önem arz etmektedir. Biz esnaflara ve tüm paydaşlarımızın da alınacak önlemlere ve tedbirlere ciddiyetle uyup önce kendi sağlığımızı, halkımızın sağlığını ön planda tutup en son ülkemiz genelinde il il açıklanan ve benim güzel Edirne’min güzel insanlarını da epey üzen Korona vaka tablosundaki olumsuz rakamı hep beraber mücadele vererek maske mesafe ve temizlik kurallarına tam uyarak korona vaka tablosundaki aleyhimize olan olumsuzluğu Güzel Edirne’mize yakışan bir şekilde, olumluya çevirmektir.” Dedi.

İnağ, lokantacı esnafı ve çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için kontrollü hizmet şartıyla işyerlerinin açılmasına izin verilmesini istedi. Çözüm önerileri sunan İnağ, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle’ açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın. Müşteriler HES koduyla restoranlara giriş yapsın. Aşılamada yeme-içme sektörü çalışanlarına öncelik verilsin, risk en aza indirilsin. Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin. Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandırılsın. sağlıkçılarımızın önerdiği kuralları da uygulayarak lehimize çevirerek karar verici makamda olan yetkililerinde işini kolaylaştırmış oluruz.“

Burcu Temel