Miniklerin yemeklerini lise öğrencileri yapacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in, 6 Şubat itibariyle okul öncesi eğitimdeki tüm çocuklara ücretsiz yemek verileceğini açıklamasının ardından çalışmalar başladı. Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, düzenlediği basın toplantısında kentte okul öncesi eğitimdeki çocukların yemeklerini öğretmenlerin gözetiminde lise öğrencilerinin hazırlayacağını duyurdu.

Miniklerin yemeklerini lise öğrencileri yapacak

Edirne'de okul öncesi eğitim gören çocuklara ücretsiz verilecek yemekler, Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerin ellerinden çıkacak.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, yarıyıl tatili sonrası 6 Şubat 2023 Pazartesi başlayacak ikinci dönem öncesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan projelerin Edirne'deki uygulamaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Cemal Turan, Müzekka Bayrak ve Nail Yılmaz ile Okul Müdürü Ali Sakarya katıldı.

"Edirne'de 16 bin 544 öğrenciye ücretsiz yemek verilecek"

Edirne'de okul öncesi eğitimdeki öğrencilerin yemeklerini Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin yapacağını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, yardımcıları ve yöneticiler ile birlikte üretim yapılacak okulun tesislerinde incelemelerde bulundu.

Ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin çalışmaların başladığını belirten Arpacı, döner sermaye çerçevesinde kentteki ana sınıflarının ihtiyaçlarının karşılanacağını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm Türkiye'de 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek dağıtımı hedefinin önemli bir hizmet olduğunu vurgulayan Arpacı, bu çerçevede Edirne'de ücretsiz yemek hizmetinden 16 bin 544 öğrencinin faydalanacağını aktardı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kentte birinci dönem 5 bin 974 öğrenciye yemek dağıtıldığını söyleyen Arpacı, "154'ü okul öncesi, 4 bin 826'sı taşımalı, 994'ü pansiyonda yararlandı. Ayrıca Edirne Valiliği tarafından dezavantajlı okullarımızda bulunan ilkokul ve orta okullarda da toplam 2 bin 233 öğrencimiz ücretsiz yemekten yararlandı. İkinci dönem 6 Şubat'tan itibaren 16 bin 544 öğrencimize ücretsiz yemek dağıtılacak" dedi.

" Eğitim gören çırak ve kalfa sayısında yüzde 131 artış var"

Edirne'de mesleki eğitim çerçevesinde eğitim gören çırak ve kalfa sayısının 1 yılda yüzde 131 arttığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, "2021 yılında Edirne'de meslek eğitim merkezimizde 284 öğrencimiz vardı. 2022 yılında bu oran 657'ye çıktı. Oransal olarak baktığımızda yüzde 131 oranında arttığını görüyoruz. Bunun yanında ustalık ve telafi eğitim programları da var, 2022'de 1137 kişi ustalık ve telafi eğitimini tamamladı. Bu da bizim mesleki eğitime verdiğimiz önemin göstergesidir" ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçirdiği köy yaşam merkezleri çerçevesinde Edirne'de 4 köyde anasıfı açıldığını aktaran Arpacı, "Atıl ve kapalı olan köy okullarımızı açalım, köylerimiz şenlensin, cıvıl cıvıl olsun, orada hem halk eğitim merkezlerimiz tarafından kurslar açılsın, hem de eğer ki ihtiyaç varsa okul öncesi açalım ve oraya öğrencilerimiz oradan yararlansınlar. Bu bağlamda bakanlığımız ülke genelinde 2 bin 200 köy yaşam merkezini açtı. Edirne özeline baktığımızda 20 tane köyde yaşam merkezi açıldı. Bunlardan 4 tanesinde ana sınıfı da mevcuttur. Keşan Yerlisu İlkokulu'nda, Uzunköprü Değirmenci İlkokulu'nda, Süloğlu Akardere'de ve İpsala Sarıcali Köyü'nde anasınıflarımız var" diye konuştu.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, son dönemlerde kentteki Şükrüpaşa, Kocasinan ve 1. Murat Mahalleleri'nde okul sıkıntısı olduğuna yönelik açıklamalara da yanıt verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kente yeni okul yapılması konusunda yatırımları ve çalışmaları olacağını aktaran Dr. Arpacı, yeni yerleşim yerlerine ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde çalışma yaptıklarını ve bunun müjdesini de Bakan Mahmut Özer'in kente yapacağı ziyarette vereceğini belirtti.

Özlem Ceylan