Lise öğrencileri, işlenmemiş evsel atıklarla doğal gübre üretiyor

Edirne'de 80. yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi sıfır atık grubunda yer alan öğrenciler, çevreye ve doğaya duyarlı kompost projesi ile işlenmemiş evsel atıklardan doğal gübre üretiyor. Okulun arka kısmındaki bir alanda üretilen doğal gübre bahçede yer alan çiçeklerde kullanılıyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Lise öğrencileri, işlenmemiş evsel atıklarla doğal gübre üretiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 80. yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi sıfır atık grubunda yer alan öğrenciler, çevreye ve doğaya duyarlı kompost projesi ile işlenmemiş evsel atıklardan doğal gübre üretiyor. Okulun arka kısmındaki bir alanda üretilen doğal gübre bahçede yer alan çiçeklerde kullanılıyor.

Edirne'de 80. yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi sıfır atık grubunda yer alan öğrenciler, çevreye ve doğaya duyarlı Kompost Projesi'ni hayata geçirerek bir ilke imza attı.

Evsel atıklar ve diğer atıklar, toprağın içinde çürüyerek doğal gübreye dönüşecek.Kompost projesi ile doğal gübre üretimi yapan öğrenciler, bu gübreleri okulu çiçeklendirmede kullanarak farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Projenin Danışmanlığını Biyoloji Öğretmeni Ebru Kanyer Nişancı ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nuriye Arslan yapıyor. Okul öğrencilerinden Defne Korun da bu projenin yayılması için öncülük yapanlar arasında yer alıyor.

Okuldan çıkan karton atıkları ve diğer evsel atıkları doğal gübreye dönüştürmeyi hedefleyen öğrenciler, bu konuda bilinç oluşturmayı ve örnek olmayı istiyor.

"Çevreye duyarlı gençler yetiştirmek istiyoruz"

Doğaya duyarlı gençler yetiştirmek istediklerini belirten 80. yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Nuriye Arslan, "çevre duyarlılığını öyle kitaplarda anlatıldığı gibi değil de uygulamalı şekilde çocukların görmesini istedik. Burası bir tarım şehri ama biber ağacı dikecek miyiz diye duyuyoruz. Çocuklar bitkiler ve çiçeklerle ilgili çok fazla bilgiye sahip değiller. Çocukları toprağa dokunmalarını sağlayarak bu çevre bilincini aşılamaya çalıştık. En büyük isteğimiz bu çalışmanın burada kalmaması. 50 öğrenciden oluşan bir grubumuz var. Her geçen gün ilgi artıyor ve çoğalıyorlar. Bu çevreye duyarlı projeyi herkesin kolayca yapabileceğini göstermek istedik. Seminerlere katıldığımızda bunu uygulamak çok mümkün olmuyor ama bizzat uygulayınca sebze atıklarını çöpe atmak yerine değerlendiriyoruz" ifadelerine yer  verdi.

 

"İşlenmemiş evsel atıklarla doğal gübre üretiyoruz"

Bu kompost projesini sıfır atık topluluğu olarak başlattıklarını belirten 80. yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Defne Korun, bu proje ile işlenmemiş evsel atıklarla doğal gübre ürettiklerini ifade etti.

 Bu doğal gübreyi okulda çiçeklendirmelerde ve bahçede kullandıklarını aktaran Korun,  "Okul olarak atığımızı da sıfıra indirmeyi hedefliyoruz. Evlerimizden getirdiğimiz evsel atıkları toprağın içerisine koyuyoruz. Kartonlarla ve yapraklarla doğal gübreye dönüştürüyoruz. Bu doğal gübreler 40-50 gün arasında oluşuyor. 3 kuyu var. ilk kuyu Mart ayında yapıldı. Bu kuyu tamamen evsel atıklardan oluşuyor. İkinci kuyumuzda hem karton, hem yeşillikler hem de evsel atıklar bulunuyor.   üçüncü kuyumuzda ise tamamen Kaliforniya solucanı yer alıyor. Buraya solucanın sevdiği sebzelerden koyduk. Solucanlar daha çok gübre oluşumuna katkı sağlıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

"Projeye gönüllü olarak katıldım"

Bu projeye gönüllü olarak katıldığını söyleyen 10. sınıf öğrencisi Eliz Naz Erden, "Kompost projesi ile toprağı daha verimli hale ve evsel atıkların kullanımını da daha yararlı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu proje sayesinde toprağımızın daha verimli olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Karbon ve azot dengesinin yanı sıra solucanlarımızla birlikte de burada toprağın daha verimli hale gelmesini sağlıyoruz. Bu proje ile birçok okulda ve şehirdeki insanların toprağı daha verimli kullanmasına öncülük etmiş oluyoruz" dedi.

"Evsel atıkları çöpe atmak yerine gübreye dönüştürüyoruz"

Projeye yeni dahil olan 9. Sınıf öğrencisi Kaan Can Akbaş, "Projeye yeni dahil oldum. Evsel atıkları çöpe atmak yerine gübreye dönüştürüp doğaya duyarlı oluyoruz. Proje ile kendimizi geliştirmiş oluyoruz. İlk olarak evsel atıkları toplayıp sonra toprağa gömüyoruz. Buradan elde ettiğimiz gübre ile okulumuzu çiçeklendireceğiz. Aslında bu proje ile birçok kişiye de örnek olmuş oluyoruz" ifadelerine yer verdi.

İpek Esma Çeşme