Lavabodan dökülen 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor
Edirne'de 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, Lavaboya dökülen atık yağların karıştığı suyun kaynağındaki oksijeni de tükettiğine vurgu yaptı.
Edirne'de 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından farkındalık etkinliği düzenlendi. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, programa konuşmacı olarak katıldı.
Su tasarrufu, atıkların su kaynaklarına verdiği zararlar ve boşa akan sular ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Elipek, dünyadaki su varlığının yüzde 97'sini okyanus ve denizlerdeki tuzlu suların oluşturduğuna dikkat çekti.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, lavaboya dökülen atık yağların, karıştığı su kaynağını kirletmesinin yanı sıra suyun üzerinde oluşturduğu tabaka nedeniyle sudaki oksijeni de tükettiğini söyledi.
Vatandaşların çöp ve atıkları bilinçsiz bir şekilde bertaraf ettiklerini ve bu durumun çevreyi ve su kaynaklarını kirlettiğini söyleyen Prof. Dr. Elipek, bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
"Lavabodan dökülen 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmekte"
Atık yağların karıştığı su kaynaklarının aynı zamanda insan ve çevre sağlığına zarar verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Elipek, "Lavabodan dökülen 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmekte. O dökülen yağ parçalanıp gitmez. Suyun temizleme kapasitesi vardır ancak yağı temizleyemez. Bu yağlar aynı zamanda suyun yüzeyinde bir tabaka oluşturur, oksijen geçişini engeller. Diğer yandan su içindeki bitkilerin ürettiği oksijenin yukarı çıkması engellenir. Hatta güneş ışığının suya girmesini engellediği için fotosentezin de önüne geçer. Bu durum, tamamen su kaynağını kullanılamaz hale getirir" ifadelerine yer verdi.
"Ergenene Nehri'nde canlı bulamıyorum"
Ergenene Nehri'ndeki kirliliğe değinen ve artık canlı bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Elipek, "İşte burada karşımıza sürdürülebilirlik terimi çıkıyor. Babamın yüzdüğü nehirde benim çocuklarımın da yüzmesi gerekiyor, benim yayın balığı yediğim yerden çocuklarımın da balık yemesi gerekiyor. Hem yaşımız büyüdü hem teknoloji büyüdü. Lavabodan yağları dökerken o yağlar parçalanıp gitmez, su bu yağları temizleyemez.Bu yağlar suyun yüzeyinde bir tabaka oluşturur oksijen geçişini ve güneş ışığını suya girmesini engellediği için fotosentezi de engeller" dedi.
" Sıcak su gelene kadar boşa akan suyu ne yapıyoruz?"
İnsanların duşta sıcak su gelene kadar akan suyun boşa gittiğinin farkında olmadığını belirten Prof. Dr. Elipek, "Duşta sıcak su gelene kadar o suyu ne yapıyorsunuz, ne kadar su gidiyor. Bizler boşa gitmediğini kedimize inandırmak için bir şey yıkıyor gibi yapıyoruz. Sıcak su gelene kadar o suyu biriktirirseniz o koca kova suyla doluyor. Bu kovada dolan su Afrika’da bir çocuğun ulaşamadığı su aslında ama biz üşeniyoruz ve doldurmuyoruz. Evlere giren temiz suyun %70’i banyoda, tuvalette, temizliklerde kullanılıyor. Biz çok az kısmını vücudumuza aldığımı su olarak kullanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Sifona fazladan bastığımızda en az 6 litre su boşa gitmiş oluyor"
Sifona fazladan basıldığında en az 6 litre suyun boşa gitmiş olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Elipek, "Bir insanın vücuduna günlük 2.5-3 litre su almak zorunda. Siz bir seferde sifona basarak iki insanın içeceği suyu boşaltmış oluyorsunuz" dedi.
Dünyadaki tüm toplulukların güvenli ve sağlıklı suya ulaşmak zorunda olduğunu söyleyen Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, vatandaşların tarım için suya ihtiyacı olduğunu ve tarım olmazsa gıda olmaz gıda olmazsa sağlık olmaz diyerek suyun önemine değindi.
Yeterli ve dengeli suyun böbrek sağlığı ve metabolizma açısından da büyük önem taşıdığını aktaran Dr. Yıldırım, böbrek sağlığı ve metabolizmanın işlevselliği açısından Kilogram başına yaklaşık 35 mililitre su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Düzenlenen programa İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Meftun Çağlar, köy muhtarları ve vatandaşlar da katılım sağladı.
Özlem Ceylan- Dilek Şahin