Lalapaşa ilçesine bağlı köylerdeki kanalizasyon durumları görüşüldü

Edirne İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarının ikinci birleşimi meclis başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi.Su Kanalizasyon Ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan 'Lalapaşa İlçesi köylerinde altyapı kanalizasyonlarının yapılış tarihleri bu köylerdeki mevcut kanalizasyon ve Arıtma Durumlarının hakkındaki' rapor komisyon başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunuldu.

Lalapaşa ilçesine bağlı köylerdeki kanalizasyon durumları görüşüldü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yoklama ve tutanak özetlerinin okunmasıyla başlayan toplantıda, üç rapor görüşülerek karara bağlandı.

Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan 'Lalapaşa İlçesi köylerinde altyapı kanalizasyonlarının yapılış tarihleri bu köylerdeki mevcut kanalizasyon ve Arıtma Durumlarının hakkındaki' rapor komisyon başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nca 6 Ocak 2017 tarihinde çıkarılan köy kanalizasyon tesisleri işletme, bakım ve onarım yönetmeliğince düzenleme getirildiğini hatırlatan Çığla,  İl özel idaresince köy yerleşim alanında yapılan kanalizasyonların bakım ve korunmasının köy muhtarlıklarına ait olduğunu aktardı.

Köylere Hizmet Götürme Birlikleri kurulduğunu vekanalizasyonların bakım ve onarımının köy muhtarlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri tarafından yapıldığını aktaran Çığla,mali gücü aşan büyük çaplı onarım ve şebeke yapılmasının il özel idaresi yatırım programı ve bütçe imkanları dahilindegerekli ödenekler tahsis edildiğini ifade etti.

Lalapaşa köylerinde kanalizasyon altyapısının 2002-2022 yıllarında yapıldığını söyleyen Çığla, Çallıdere, Çömlekakpınar, Doğanköy, Hacılar, Hüseyinpınar, Ortakçı, Ömeroba, Saksağan, SinanköyTaşlımüsellim, Tuğlalık ve Yünlüce köylerinde kanalizasyon şebekelerinde bir sorun olmadığını açıkladı.

İl Genel Meclisince atık su bedellerinin belirlendiğini ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri veya muhtarlıkça m³ fiyatından ücret toplandığını söyleyen Çığla,"Bu bütçelerin kanalizasyon ve arıtma yapılmasında kullanılması çevre sağlığı ve doğanın korunması açısından yararlı olacağı görüşündeyiz. Tüm köylerde foseptik çukuru ve logarların temizliğinin sağlanması, rögar kapaklarının eksikliklerinin giderilmesi görüşündeyiz. Köylerimizde evsel atıkların dışında hayvan bakımı yapılan yerlerde ahir atıklarının kanalizasyona temiz şekilde akmasının sağlanması sistemin daha iyi çalışmasını sağlayacağı görüşündeyiz” ifadelerine yer verdi.

Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından hazırlanan 'Boz Irk Sığır Yetiştiriciliği Hakkındaki' rapor Komisyon Başkanı Erdinç Can tarafından meclis üyelerine sunuldu.

Bir önceki ay komisyona havale edilen ve  Enez Çandır, Hisarlı Orman Köyleri koruma altına alınan bölgemize özgü boz ırk sığır yetiştiriciliği ile ilgili boz ırkın korunması ve sayılarının arttırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Boz ırkın beslenmesi için yeterli mera alanı var mıdır? Konuları hakkında yapılan araştırmaların sonucu meclis üyelerine aktarıldı.

Boz ırk sığırın yayılma alanının Trakya, Güney Marmara, Kuzey Ege ve Orta Anadolu'nun batı bölgeleri olduğunu belirten Can, çevre şartlarının iyileştirildiği durumlarda hem süt, hem de et verim kabiliyetlerinin artırabileceğini ifade etti.

Özlem Ceylan