Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu açıldı

Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu düzenlenen törenle açıldı.

Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu açıldı

Şehit Emniyet Müdürü Ertan Nezihi Turan Caddesi'nde Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılışı gerçekleştirildi. Düzenlenen açılış töreninde konuşma gerçekleştiren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Türkiye ve Kuzey Makedonya’nın ortak tarihe ve güçlü kültürel bağlara sahip olduğunun altını çizdi.

Vali Kırbıyık, coğrafi olarak olmasa da gönül coğrafyası olarak Kuzey Makedonya ile komşu, dost ve kardeş olduklarını söyledi ve şunları kaydetti;

“Üsküp’ün, Gostivar’ın, Manastır’ın bizlerin gönlünde anlam ve yaşam bulduğu, çok ayrı bir yeri olduğu bir gerçektir.  Bu tarihten gelen güçlü bağlar nedeniyledir ki; Türkiye, 1991 yılında Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Kuzey Makedonya'yı ilk tanıyan ve başkenti Üsküp'e büyükelçi gönderen ilk devlet olmuştur. Kıymetli misafirler; malumunuz ilimizde eğitim alanında çok başarılı çalışmalar ortaya koymuş Trakya Üniversitemiz mevcut. 50 bine yakın öğrencisi bulunan Trakya Üniversitemizde 4 bin 200 civarında uluslararası öğrenci eğitim alıyor. Bu uluslararası öğrencilerimizin 156 tanesi Kuzey Makedonya’dan gelen misafirlerimiz. Ben her fırsatta ifade etmeye gayret ediyorum. Burada bulunan öğrencilerimiz, kardeşlerimiz şehrimizin bir zenginliğidir. İlimizi tercihleri için teşekkür ediyor, eğitim hayatlarında başarılar diliyorum.”

Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin 1 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Kırbıyık, karşılıklı işbirliğiyle yakın zamanda 2 milyar dolara, orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolar seviyelerine çıkacağını umut ettiklerini belirtti.

Edirne’de fahri konsolosluğun bulunmasının, iki ülke ilişkileri açısından da son derece faydalı olacağını dile getiren Vali Kırbıyık, hayırlı olması dileğinde bulundu.

Edirne’nin güzelliklerinin Makedon şarkılarında dile getirildiğini hatırlatan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Bujar Osmani, kentin ortak hafızalarda kayıtlı olduğunu ifade etti.

Türkiye ile çok derin dostluk bağlarına sahip olduklarına değinen Bakan Osmani, bu tarihi dostluğun her iki diplomaside de ortak olarak ifade edildiğini iletti.

İki ülke arasındaki iyi ilişkiler çerçevesinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile iyi bir dostluk kurduklarının altını çizen Bakan Osmani, “Burada bu tarihi anda Edirne'de ilk Kuzey Makedonya Fahri Konsolosluğu'nu açıyoruz, bununla zaten var olan derin ilişkilerimizi resmileştirmiş oluyoruz. Bu açılışla zaten iyi giden ilişkilerimizin daha da iyiye gitmesi için bir teşvik olacağına inanıyorum. Bunu özellikle Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 30'uncu yılında gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İlk bağımsızlık günümüzden bu yana her zor anımızda Türkiye hep yanımızda oldu, desteğini hep gördük. Bu destek de 2008 yılında iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasıyla taçlanmıştı. Aslında Türkiye devamlı olarak desteği olan, geleneksel bir dost ülke olarak görüyoruz ve hep o şekilde göreceğiz. Türkiye Makedonya'ya en çok yatırım yapan ilk 10 yabancı ülke arasında yer almaktadır, özellikle son 10 ay içerisinde bu listede 7'nci sırada yer almakta.” Dedi.

Edirne’nin Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı olduğunu söyleyen TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Kuzey Makedonya ile dost ve kardeş ülke olduklarını vurguladı.

Türkiye’nin hem Balkanlardaki soydaşlarla hem de Kuzey Makedonya halkıyla ileriye giden ilişkileri olduğunu ifade eden Aksal, milletvekilliği sürecinde dört kez Kuzey Makedonya'da bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük ise iki ülke arasındaki köklü ilişkilere değindi ve şöyle konuştu;

İki ülke arasındaki köklü ilişkilerimize ve dostluğumuza gerçekten büyük önem vermekteyiz. İkili ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek için işbirliğimizi sürdürmekteyiz. Bu yıl Kuzey Makedonya ile pek çok üst düzey temaslarda bulunmaktan memnuniyet duyduk. Türkiye, Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ni katılımını başından beri desteklemektedir. Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği görüşmelerine başlamasından dolayı da tekrar sizleri tebrik ediyoruz. Katılım müzakerelerinizin de sorunsuzca sonuçlanmasını yürekten diliyoruz. Edirne'de Kuzey Makedonya Fahri Konsolosluğumuzun açılması, ilişkilerimizin tüm alanlarda geliştirilmesine yönelik karşılıklı siyasi irademizin somut bir göstergesidir. Böylelikle Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı konumundaki Edirne'de toplam 5 fahri konsolosluk faal hale gelmiştir.” Şeklinde konuştu.

Kentte Kuzey Makedonya Fahri Konsolosluğu’nun açılmasının her iki ülke açısından önemli olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, hem ekonomik hem de sosyo-kültürel anlamda işbirliklerinin artarak gelişmesine öncülük edileceğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkileri her zaman daha yukarıya taşımak için çalışacaklarını ifade eden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir,  açılışı yapılan ofisin bir fahri konsolosluk olmanın ötesinde, ülkeler arasında yeni bir dostluk ve kardeşlik merkezi olacağını söyledi.

Doğukan Vurgun