Kiralık daireler e-devlet üzerinden kayıt altına alınacak

Kira geliri beyan etmeyenler mercek altına alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamaya göre, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kira kontratlarına resmiyetin geleceğini söyledi. Çeker, kiralık evlerin e-devlet üzerinden kayıt altına alınacağını ifade etti.

Kiralık daireler e-devlet üzerinden kayıt altına alınacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru beyanı için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, 4.5 milyon konutu analiz ettiklerini açıklarken, beyannameler de güncellenmeye başladı.

Tapu, belediyeler ve bankalardan alınan bilgilerle konut envanteri yenilenirken, artık vergisini gizleyen ev sahipleri daha kolay tespit ediliyor. Düşük havale veya bir başka hesaba para gönderme konusu da izleniyor.

Denetimler nasıl yapılacak

Kiralık kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak. Kiracılardan edinilen bilgiler, elektronik ortamda tutulacak tutanakla doğrudan Gelir İdaresi'nin sistemine aktarılacak. Bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak kontroller yapılacak. Beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyenlere yönelik yasal işlem başlatılacak. Vergi tutarının iki katı kadar birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi cezası hesaplanacak.

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, devletin kiralık olarak ticari gibi düşünülen daireleri kayıt altına almaya başladığını söyledi.

Kayıt altına alınan dairelerden vergi alma girişiminin başladığını belirten Çeker, “Birden fazla dairesi olup kiraya verenler devlet takibini yapıp almış oldukları kiradan belirli miktar vergi alacak. Takip edilmesi kolay belediyelerde bu dairelerin beyanları var. Kira kontratlarına resmiyet gelecek. Şimdi E- Devlet üzerinde resmi kayıt altına alınacak. Mevcut olan kontratlar geçerliliğini koruyacak.  Yürürlüğe girdi ama sistemi oturtmaya çalışıyorlar.” Dedi.

Doğukan Vurgun