Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başlıyor: Mahkemelerin yükü azalacak

Mahkemelerdeki ev sahibi ve kiracı davalarının yarattığı yükü azaltmak amacıyla devreye alınan arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, arabuluculuk sisteminin insanlara zaman kazandıracağını söyledi.

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başlıyor: Mahkemelerin yükü azalacak

Son dönemin en büyük sorunlarından birisi olan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları arabuluculuk sistemiyle daha kolay çözüm bulacak. Kiralar arttıkça taraflar arasındaki kavgalar da kızışıyor. İşte bu soruna çözüm olması için zorunlu hale getirilen arabuluculuk dönemi 1 Eylül itibarıyla başlayacak. Uygulamayla, mal sahibi veya kiracı arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak.

Ev sahibi kiracı arasındaki anlaşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla devletin bir adım attığını ve arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül 2023 itibariyle devreye gireceğini Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, arabulucuların uyuşmazlık noktasında orta noktayı bulacağını ve mahkemelere gerek kalmadan her iki tarafı da razı etmiş olacağını ifade etti.

Ev sahibi kiracı arasındaki tartışmaların son dönemlerde büyük kavgalara dönüşmeye başladığını ifade eden Çeker, uzun süredir gündemde olan arabuluculuk sisteminin devreye girmesiyle birlikte bu sorunların daha kolay çözüme kavuşacağını umduklarını belirtti.

"Arabuluculuktaki amaç olayın yargıya düşmeden çözülmesi"

Kiracısından memnun olmayan bir kişinin mahkemeye müracaat etmesi halinde ilk olarak arabulucuya yönlendirileceğini söyleyen Çeker, "Mahkeme arabulucular, tespitleri zaten bizden yapabilecek ve bundan ilgili bize gidip oradan bir rapor getireceksin diyor. İlk önce onlarla görüşeceksin, ondan sonra yargıya döneceksin. Bunun nedeni ise, arabulucu bu yargıya düşmeden belki çözüm sağlayabilir çünkü bu dosyalar yargıya düştüğü zaman bir yılı da buluyor, hatta iki yılı da buluyor. Bir dosyanın açılışı 3 ay gibi bir süreç alıyor. Bir dosyanın sadece açılması, delillerin toplanması, şunu dinle, bunu dinle, keşif yapılsın falan bir sürü masraf çıkıyor" dedi.

Daha önce mülk sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlık olmaması için orta yolu bulmaya çalıştıklarını vurgulayan Çeker, arabulucuların bu işi yaparak aradaki anlaşmazlıkları çözme ve kavgaların çıkmasını engelleme yoluna gideceğine değindi.

"Ara buluculuk insanlara zaman kazandıracak"

Arabuluculuğun insanlara zaman kazandıracağını vurgulayan Çeker, mahkemelerde bir iki sene beklemek yerine sorunu kolayca çözmüş olacağını ifade etti. Arabulucuların karşı tarafa durumu izah ederek kabul edilmesi durumunda işlem yapmaya başlayacağını aktaran Çeker, "İşte bir dilekçe vereceksin, üç dört ay sonra, ilk mahkemeye atılacak, üç dört aya yani ortalama bir ay, bir seneyi, bir sene değil, hatta iki seneyi bile bulabilecek bir davaya girilecek. Davaya girdiği zaman da bir türlü kırgınlıklar olacak, birbirlerine karşı sert şeyler yapmaya başlayacaklar. O yüzden ara buluculuk sistemiyle, her iki tarafın uzlaşabileceği ve mağdur olmayacağı şekilde ortayı bulmuş olacağız. Bir haftadan beri bunu yapmaya başladım, gelenler oldu. İşte ne yapacağız? Kirası doldu işte, ev sahibi üç bin lirayı oturan kiracıya dedi ki ben üç bin lira değil, benim orada on bin lirayı veriyorlar. Hadi on olmasın da sekiz olsun diye gelenler oldu. Kiracı da ben yüzde 25 hadi yüzde 25 olmasın da yüzde 30 arttırayım. Ne yapalım, bin lira gibi bir şey arttırayım, dört bin olsun. Öbürü de bak on bin lira dedim ama ben yine sekiz istiyorum, arada büyük bir uçurum var. Biz bunları ikna etmeye çalışıyoruz. Sen bu kadar masraf edeceksin, avukata gideceksin, avukat bu kadar alacak, şunu alacak, bunu alacak derken işte ortayı bularak sizi anlaştırırız diyoruz.  İşte ara bulucular da bunu yapacaklar, orta noktayı bulacaklar ve ondan sonra inşallah mahkemelere gerek kalmadan her iki tarafı da razı etmiş olacaklar" şeklinde açıklamada bulundu.

Başvurular nasıl olacak?

Taraflar hazır formları dolduracak, arabuluculuk ofisleri bu formları sisteme kayıtlı arabuluculara atıyor. Arabulucu mal sahibi ve kiracıyı arıyor, ortak bir gün belirliyorlar. Bu görüşme telefon ya da yüz yüze de olabiliyor. Taraflar taleplerini iletiyorlar eğer anlaşma sağlanırsa arabuluculukla bu iş çözülmüş oluyor. Arabuluculuk metni imzalanıyor ve bu mahkemeden verilmiş bir karar gibi gözüküyor. Dava açmadan önce anlaşmak mecburi değil. Taraflar anlaşamazlarsa mahkeme yoluna gidiliyor.

Özlem Ceylan