Kilim dokuma sanatı, takılarda gün yüzüne çıkarılıyor
Unutulmaya yüz tutmuş kilim dokuma sanatı, Edirne'de açılan kursla gün yüzüne çıkarılıyor. Bu kapsamda Mor Ev Kadın Atölyesi'nde el emeği ürünler tasarlayan Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevim Karaman ve Usta Öğretici Hümeyra Erçin öncülüğünde bir ilke imza atıldı.
Edirne Belediyesi Mor Ev Kadın Atölyesi’nde bir araya gelen kadınlar bir yandan el sanatları eğitim alırken diğer yandan ise farklı kültürleri yaşatmaya çalışıyor. Bu kapsamda usta öğretici olarak görev yapan Hümeyra Erçin, unutulmaya yüz tutmuş kilim dokuma sanatını takılarda gün yüzüne çıkardı.
Edirne Kadın Meclisi’ne tahsis edilen Mor Ev Kadın Atölyesi bir ilke imza attı. El emeği göz nuru kilim dokuma sanatı geleneksel formu korunarak takıya çevrilmiş şekilde modern makrome sanatı ile gelecek nesillere aktarılıyor.
Kilim dokuma sanatının geleneksel formunu koruyarak takıya çevrilmiş haliyle gün yüzüne çıkaran Mor Ev Kadın Atölyesi kursiyerleri, Trakya bölgesinde bu şekilde bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Mor Ev Kadın Atölyesi’nde usta öğretici olarak görev yapan Hümeyra Erçin, çocukluğunda mahallede gördüğü kilim dokuma sanatını özüne uygun şekilde takılarda yaşatarak gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.
“Unutulmaya yüz tutmuş dokumacılık takılarda yaşatılıyor”
Çocukken mahalledeki dokuma işi yapan komşularını merakla izleyen ve şimdilerde ise unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı günümüze uyarlayarak takılarda yaşatan Erçin, “18 yıldır öğretmenlik yapıyorum. El emeği göz nuru çeşitli ürünler yapıyoruz. Çocukken mahallemizde komşularımızın el dokuma tezgâhı vardı. Merakla onları izlerdim. Benimde ipler ve düğümlerle aram iyi olduğu için bu zamana kadar modern makrome üzerinde çalışmalar yapmış ve yaptırmıştım. Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanımız Sevim Karaman’ın sen bu işi yapmalısın diyerek yönlendirmesiyle kilim dokuma sanatının geleneksel formunu koruyarak takıya çevrilmiş şekilde devam ettiriyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
“Bu sanatı gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz”
Kilim dokuma sanatının Anadolu Türklerinden miras kaldığını vurgulayan Erçin, “Kilim dokuma, geçmişi çok eskilere dayanan ve Anadolu Türklerinden bugünlere gelen bir el sanatıdır. Biz de Mor Atölye olarak bölgemizde bu alanda bir ilki gerçekleştirdik. Bölgemizde daha önce yapılmamış kilim dokuma takı sanatını ortaya çıkardık. Türkiye’de bu işi yapan çok az insan var. Çünkü bu sanat sabır, zaman, emek ve teknik istiyor. Bizim hedefimiz unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşayarak ve yaşatarak gelecek nesillere aktarmaktır” ifadelerine yer verdi.
Özlem Ceylan