Kanal Edirne Projesi'yle taşkın kabusu sona erdi

Geçtiğimiz yıllarda birçok kez taşkınlarla gündeme gelen Meriç ve Tunca Nehirleri Kanal Edirne projesiyle birlikte 'baypas' edildi. Sigorta görevi gören proje sayesinde taşkın riski sona erdi.

Kanal Edirne Projesi'yle taşkın kabusu sona erdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımına 2015 yılında başlanan Kanal Edirne projesi Meriç ve Tunca Nehirlerinin taşkın riskini sıfıra indiriyor. Nehirlerin birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin 1789 metreküp/saniyelik kısmının, nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi ve taşkının bertaraf edilmesi amaçlanarak hayata geçirilmişti.
                Kanal Edirne Projesi Meriç Nehri’nin bir kolu gibi kacak şekilde 7 bin 800 metre uzunluğunda tasarlandı.

 Geçtiğimiz yıllarda birçok kez taşkınlarla gündeme gelen Karaağaç Mahallesi’nde yaşanan taşkın riski Meriç Nehri'nin belli seviyeye yükselmesi sonrası kanala geçerek olumsuzlukların önüne geçiyor.

Nehirlerdeki debi artışına bağlı yaşanan taşkında, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yollar kapanmış, askeri araçlarla taşınan vatandaşların şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş ve acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti. Bunun sonucunda Kanal Edirne projesinin yapımına başlanmıştı.

2015 yılının Ağustos ayında yapımına başlanan Kanal Edirne projesinin kâbusları bitirecek bir proje olarak hayata geçti. Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan, projelerden birisi olan Kanal Edirne Projesi bir diğer adıyla geliştirilen tahliye ve direnaj köprüsü olarak tasarlandı. 
                2015 yılından bu yana yaşana hiçbir taşkında ev ve iş yerleri zarar görmedi. Amaç özellikle 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç mahallesinde vatandaşların rahat nefes almasını sağlamaktı ve bu taşkınlarında önüne geçti. Bu durum vatandaşlardan da büyük takdir gördü.

Doğukan Vurgun