'Kahvenin lezzeti çekirdekte saklı'

Kahvenin lezzetini etkileyen en kritik faktörlerden biri, kahve çekirdeği. Kafe işletmeci Hayri Ocak, damak tadının taze çekilmiş kahvelerde gizli olduğuna vurgu yaptı.

'Kahvenin lezzeti çekirdekte saklı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her bir fincan Türk kahvesinin, sadece ülke vatandaşları tarafından değil, aynı zamanda kahve lezzetini bilen birçok yabancı turist tarafından da büyük beğeni ile tüketildiğini belirten Ocak, özellikle özel makinelerde taze çekilmiş kahvelerin tercih edildiğini ifade etti.

Kahve deneyiminin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birinin, kullanılan kahve çekirdeklerinin tazeliği olduğunu söyleyen Ocak, müşterilere sundukları kahvenin en taze çekilmiş çekirdeklerle hazırlandığını vurguladı. Bu sayede müşterilerin kahve içerken gerçek, taze ve özgün lezzeti deneyimlediklerini belirtti.

Kahve tutkunlarının tercihini, paketlenmiş kahvelerden ziyade özel makinelerle taze çekilmiş kahvelerden yana kullandığını ifade eden Hayri Ocak, bu anlayışın kahve kültürünün önemli bir parçası haline geldiğini sözlerine ekledi.

Kahvenin kavurmasına çok fazla önem verdiklerini söyleyen işletmeci Hayri Ocak, “ kahve kavurmak çok önemlidir. Kahveyi çok fazla kavurunca acı olur az kavrulunca da ekşi olur. Kahveyi tam kıvamında kavurmak gerekiyor. Biz kahve kavurma işlemine çok fazla önem gösteriyoruz ve tam kıvamında kavuruyoruz.” Dedi.

Ocak, Kahvede damak tadının en önemli husus olduğunu ve bu tadın sadece taze çekilmiş kahvelerde olduğunu belirtti.

Kahvede tazeliğin önemli olduğunu belirten Ocak, “Paketlenmiş Türk kahvesinde ne köpük olur ne de asıl damak tadı bulunur. Taze çekilmiş kahvenin tadı başkadır. Gelen müşterilerimize az alın ama taze alın diyoruz. Çekme makinesinden çıkan kahveler bir başka. Göz önünde taze taze çekilir ve kahvelerde de bambaşka bir tat oluşturur. Paketlenmiş kahve en az bir ay önce çekilmiş olur ve köpük ve damak tadı bayat olur. Müşterimizde bunu çok iyi anlayarak çok yoğun istekte bulunuyor.” Şeklinde konuştu.

Kahveyi kahvecilerden alınması gerektiğinin altını çizen Ocak, “kahvenin asıl tadı bulmak isterseniz, mecbur kalmadan paket veya kahveci olamayan yerlerden kahve satın almayın. Çünkü onlar taze kahve çekmiyor ve içen de istediği koku ve tadı alamıyor.” İfadelerine yer verdi.

40 yıldır bu işi yaptığını aktaran Ocak, “müşterilerime iyi bir hizmet verdiğimi düşünüyorum. Kahve yapıldığı zaman köpürecek ve hemen kesilmeyecek şekilde olmalıdır. Makinelerde yapılan kahvenin hızı saniyeler sürüyor ama hemen müşteriye sunmamak gerekiyor. Kahveyi biraz cezvenin içerisinde 8- 10 saniye bekletip müşteriye verilmelidir. Bu şekilde daha lezzetli ve bol köpüklü elde edilir.” Dedi.

Kahvede 4 çeşit aromanın olduğunu dile getiren Ocak, “kahvenin çekirdeği de çok önemlidir. Biz de 4 çeşit kahve aromatiği var ve bu aromalar birleşince daha güzel bir kahve meydana çıkıyor. Müşterilerde memnun kalıyor. Yumuşak içim kahvemizde var. Bazı vatandaşlar bunu tercih ediyor biz de elimizden geldiğince onları memnun etmeye çalışıyoruz.” Dedi.

İpek Esma Çeşme