'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' programının 80. durağı Edirne oldu

AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda" adlı programın Edirne buluşması için kente gelen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, ilk olarak sivil toplum kuruşlarının temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi.

'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' programının 80. durağı Edirne oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentteki bir tesiste düzenlenen "Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda" adlı programa Kadın Kolları Genel Başkanı  Ayşe Keşir, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İl Başkanı Belgin İba, İl Kadın Kolları Başkanı Nergiz İnce, Tanıtım Medya Başkanı Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Teşkilat başkanı ve Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Dış İlişkiler Başkanı Fatma Ataseven, Genel sekreter Aslı Seren, Arge Bşk. Züleyha Karademir, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bşk  Dilara Tabak, Sivil toplum Halkla İlişkiler Bşk Ayten Aydın, il koordinatörü Fisun Kumbaracı ve sivil toplum kuruşu temsilcileri katıldı.

Kadın buluşmalarının ilkini 9 Nisan 2021'de Hakkari'de başlattıklarını söyleyen Keşir, kadınlara tanınan fırsatları ve destekleri anlatmak için il il dolaştıklarını ve bu çerçevede 80. toplantının da Edirne'de gerçekleştirildiğini ifade etti.

Her gittikleri şehirde sivil toplum kuruluşları ve yerel basınla toplantı yaptıklarını belirten AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yapılan toplantılarda sivil toplum kuruluş temsilcilerinin kendi çalıştıkları alanlarıyla ilgili sunum yaptıklarını ve beklentilerini söylediklerini ifade etti.

Kadınlara eğitimde, istihdamda, meslek edindirmede bir fırsat verildiğinde bunu sonuna kadar kullandıklarını ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirdiklerini vurgulayan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, "Ülkemin kadınları bu anlamda son derece dinamik, son derece güçlü ve istekli" diyerek girişimci kadınlara seslendi.

Kadınların eğitim, istihdam, meslek edindirme fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirdiğine dikkat çeken Keşir, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda" adlı programın Edirne ayağında girişimci kadınlarla bir araya gelerek onların başarı hikayelerine ortak olacaklarını aktardı.

Kadınların hayatına dokunmak ve onlara değer katacak bir şeyler bırakmak istediklerini belirten Keşir, kadınların aynı zamanda kalkınmanın ve beşeri sermayenin temel bir unsuru olduğuna dikkat çekti.

"Kadınların başarı hikayelerinin artmasını istiyoruz"

Devletin kadınlara verdiği destekler ve bu desteklere başvurma şartları hakkında bilgi alışverişinde bulunacaklarını belirten Keşir,  "Her gittiğimiz ilde en az her kurumla ilgili bir kadının başarı hikayesini dinliyoruz. Yaklaşık 800'e yakın başarı hikayesi var. Mersin'de, Ağrı'da, Artvin'de, Manisa'da, Sinop'ta, Samsun'da, Yozgat'ta kadınların hikayelerini dinleseniz o başarı hikayelerini, azimlerini, devletten aldıkları destekle çiftlik de yapan var. Seracılık, hayvancılık yapan da var ama orta ölçekli işletme kuran, yanında 200, 250 kişi çalıştıran ve ilk adımı devletin işte KOSGEB ya da bir başka desteğiyle atan pek çok hikaye var. Bu sayıların artmasını istiyoruz" dedi.

"KOSGEB desteklerini kullananların yüzde 41'i kadınlardan oluşuyor"

KOSGEB desteklerinin yüzde 41'ini kullananların kadınlar olduğunu söyleyen Keşir, "Bu destekle işini kuran, ya da işini büyüten çok kadınımız var.  İŞKUR'un meslek edinme ya da işbaşı eğitim programları gibi işe başlayacakları programları kullananların yüzde 50'den fazla kadın var. Kadınlar üretimin, kalkınmanın tam ortasındalar, içindeler ve çok istekliler. Biz de onların yolunu daha ne kadar açabiliriz? Ne kadar o kapıyı onlar için daha fazla aralayabiliriz diye il il dolaşıyoruz" ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir'in konuşmasının ardından, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri söz alarak Edirne'de yapılan çalışmalar ve beklentileri hakkında bilgi verdi.

Toplantının sona ermesinin ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. "Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda" adlı toplantı öğleden sonra Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki programla devam etti.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda" toplantısının ikinci oturumuna katılan Edirneli girişimci kadınlar, sunum eşliğinde aşarı hikayelerini anlattı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

"Kadınlara olan destekler 20 yıldır artarak devam ediyor"

Kadınlara verilen desteklerle ilgili açıklamada bulunan Keşir,"20 yıldır artarak devam eden ve kadınlar daha çok üretsin, üretimin içinde olsun, büyük Türkiye'yi kadın erkek omuz omuza inşa edelim diye geliştirdiğimiz pek çok destek var. Hibeler, fonlar, faizsiz destekler var. Şunu gördük ki sahada, çok arzu ettiğimiz ölçüde bilinmiyor. Bir o kadar da ülkemin hayal kuran, hedefleri olan 'ah bir fırsat olsa da şu hayalimi gerçekleştirsem, şu dükkanı açsam, şu serayı açsam' diyen kadınları var" ifadelerine yer verdi.

2001 yılında kız çocuklarının üniversite eğitimi alma oranının yüzde 13,5 olduğunu aktaran Keşir, bu oranın 2022'de yüzde 49'a yükseldiğini ifade etti.

 "Çok önemli uluslararası projelere imza atıyoruz"

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti'nin kadınlara yönelik birçok reform yaptığını ve yapılan yasal düzenlemelerde kadının ve ailenin korunmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Kadınların ekonomide, istihdamda, eğitimde, bilimde, siyasette güçlenmesi için çalıştıklarını vurgulayan Aksal, "Yürütülen çalışmaların başarısı için konu ile ilgili taraflarla iş birliği, diyalog ve istişare mekanizmasının gerekliliğinin farkındayız. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler olmak üzere, Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası, bakanlıklarımız ve Cumhurbaşkanlığımız başta olmak üzere kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme, siyasal katılımda kadın erkek fırsat eşitliği olmak üzere çok önemli uluslararası projelere imza atıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan