Kaçak Ürün Operasyonunda Trüf Mantarı Ve Kehribar Taşı Ele Geçirildi

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından Kapıkule Gümrük Kapısı'nda iki araçta yapılan aramada 12 kilogram trüf mantarı ve 10 kilogram da kehribar taşı ele geçirildi.

Kaçak Ürün Operasyonunda Trüf Mantarı Ve Kehribar Taşı Ele Geçirildi

Kaçakçılıkla mücadelede başarılı operasyonlara imza atan Gümrük Muhafaza ekipleri, üstün çabalarıyla ülkemizin vergi kaybını önlemeye, ticaret erbabını haksız rekabetten korumaya, ülkeye giriş yapmak üzere Gümrük kapılarına getirilen eşyanın halk sağlığı ve ülke güvenliği yönünden de kontrolünü sağlayarak kamu yararının zarar görmesini engellemeye gece gündüz demeden 7/24 devam ediyor. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Kapıkule Gümrük Kapısı’nda kaçak ürüne yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda iki farklı araçta yapılan arama sonucu doğada az rastlanan trüf mantarı ve işlenmiş halde kehribar taşları ele geçirildi.

"Aracın stepne boşluğu ve yolcu koltuğunun ön kısmına gizlemişler"

Türkiye'den çıkış yapmak üzere Kapıkule Gümrük Kapısı'na gelen yabancı uyruklu şahsın kullandığı otomobil, Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizi kapsamında şüpheli görülerek x-ray taramasından geçirildi. Şüpheli yoğunluğu olduğu tespit edilen otomobil ekiplerce detaylı aramaya tabi tutuldu. Yapılan ayrıntılı kontroller neticesinde aracın stepne boşluğunda ve yolcu koltuğunun ön kısmında siyah poşetler bulunduğu tespit edildi.

Poşetler kontrol edildiğinde içerisinde çok sayıda trüf mantarı olduğuna rastlandı. Yapılan tartım işleminde trüf mantarının ağırlığı 12 kilogram olarak ölçüldü. Doğada az rastlanan ve yurt dışına kaçırılmak üzereyken yakalanan trüf mantarının değerinin yaklaşık 300 bin Türk Lirası olduğu tespit edildi.

"Kehribarları dolaplara gizlemişler"

Gerçekleştirilen bir başka operasyonda ise Türkiye’ye giriş yapmak üzere Kapıkule Gümrük Kapısı’na gelen çekici türü bir araç Gümrük Muhafaza ekiplerince riskli olarak değerlendirildi. Şüpheli araçta gerçekleştirilen aramada, şoför mahallinin üzerinde bulunan dolaplar içerisinde siyah renkli poşetler olduğu tespit edildi.

Poşetleri kontrol eden ekipler, işlenmiş vaziyette irili ufaklı taş şeklinde ve ipe dizilmiş halde kehribarlar ele geçirdi. Ekiplerce ele geçirilen ve ağırlığı 10 kilogramı bulan kehribarın değerinin yaklaşık 730 bin Türk Lirası olduğu belirlendi.

Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen bu iki operasyonla birlikte piyasa değeri 1 milyon Türk Lirası’nı aşan eşyaya el konuldu. Şüpheliler hakkında açılan soruşturmalar savcılık nezdinde devam etti.

Olaylarla ilgili 2 şüpheliye para cezası, 1 şüpheliye ise adli işlem uygulandı.

Özlem Ceylan