İstanbullu çift, büyük şehir stresini lavantalarla uğraşarak atıyor

Edirne'de 5 yıl önce hobi amaçlı tarla satın alarak lavanta üretimine başlayan İstanbullu çift, hem üretime hem de turizme katlı sağlıyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İstanbullu çift, büyük şehir stresini lavantalarla uğraşarak atıyor

5 yıl önce İstanbul'dan Edirne'ye gelerek yaptıkları araştırma sonucu Orhaniye Köyü'nde 15 dönümlük bir arazi satın alan Yasin ve Selin Deniz çifti, ilerde işleri büyüterek buraya yerleşmenin hayalini kuruyor. 1 Kız çocuğu olan aile, kızlarına değişiklik olması ve uğraş olarak başladığı lavanta üreticiliği işini severek sürdürüyor.

"Büyük şehir stresini tarımla uğraşarak atıyorlar"

5 yıldan beri lavanta üretimi yapan Yasin ve Selin Deniz çifti, elde ettikleri ürünleri e-ticaret platformundan satışa sunarak tüm Türkiye’ye ulaştırıyor. Deniz çiftinin şimdiki hayali ise ürünlerini yurt dışına pazarlamak...

Yasin ve Selin Deniz çifti 5 yıl önce Edirne’den 15 dönümlük arazi aldı. Çift Tarımsal Araştırmanın lavanta yetiştiriciliğine yönlendirmesi sonucunda üretime başladı.  Arazilerinin lavantaya uygun olup olmadığını değerlendiren çift ilk denemede başarılı oldu. Sürdürülebilir tarım kullanarak üretim yapan çift ürünlerini internet sitesi ve e-ticaret platformu üzerinden satışa çıkartarak tüm Türkiye’ye ulaştırmaya başladı.

21 yıldır bilgi işlem sektöründe çalışan 46 yaşındaki Yasin Deniz, sürdürülebilir tarıma yönelimin çok fazla olduğunu ve kendilerinin de bunu değerlendirmek istediğini söyledi.

"Yağmur suyunu biriktirip ürünlerimizde kullanıyoruz"

Boş vakitlerinde araziye gelerek lavantaların bakımını yaptıklarını söyleyen Yasin Deniz, “Sürdürülebilir tarım yapmak için yağmur suyunu biriktirip sonra ürünlerimize bu suyu kullanıyoruz. Güneş enerjisi ve organik gübre kullanıyoruz. Mümkün olduğunca ürünlerimizi yetiştirirken kimyasal hiçbir ilaç kullanmadan üretim yapmak istiyoruz. 15 dönümlük arazinin 5 dönümünde üretim yapıyoruz. eşimde bende İstanbul’da kurumsal firmalarda çalışmaktayız. Firmalarda çalışırken bu işleri yapmaya devam ediyoruz. Baya bir vaktimizi alıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Ana ürünlerinin lavanta yağı olduğunu aktaran Deniz, yaklaşık 8-9 çeşit üretim yaptıklarını ifade etti.

Ürünlerin bir kısmını eşiyle bir kısmını da profesyoneller firmalarla birlikte ürettiklerini vurgulayan Deniz, internet sitesi ve e-ticaret platformları üzerinden satış yaptıklarını anlattı.

"Üretim 3 kat arttı"

16 yıldır ilaç sektöründe çalışan 38 yaşındaki Selin Deniz, ürün kapasitelerini her sene biraz daha arttırdıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıllara göre üretimlerinin 3 kat arttığını vurgulayan Deniz,“Yaklaşık 8-9 adet ürünümüz var. Ana ürünümüz lavanta yağı, sabun, dudak balımı, göz bandı, kolonya gibi ürünlerimiz var. Bunların tamamını e-ticaret platformları üzerinden ve kendi internet sitemizden satışa sunuyoruz. Biz ilk etapta lavantalarımızdan ana ürün olan yağı aldığımızda kendimiz bir site kurmaya çalıştık ve yakın çevremize satmaya çalıştık. Ancak gördük ki pazarda genişlemek gerekiyor. Bu genişlemeyi de bize sağlayacak platform e-ticaret siteleriydi. Böylelikle e ticaret platformlarıyla ürünümüzü tanıştırdık ve Türkiye’nin birçok iline ürünlerimizi ulaştırdık” ifadelerine yer verdi.

"Hem ekonomiye hem turizme katkı sağlıyoruz"

Lavanta bahçesiyle hem kent turizmine hem de ekonomiye katkı sağladıklarını söyleyen Deniz, “Buraya sadece fotoğraf çekimine değil bununla beraber yoga, seramik atölyeleri, çocuklar için jimnastik gibi geçtiğimiz yıllarda da bu senede yaptığımız atölye var. Böylelikle buraya ve Edirne’ye şehir dışında birçok ziyaretçimiz geliyor. Lavanta bahçemiz hem üretime hem de turizme katkı sağlıyor” dedi.

Özlem Ceylan