İstanbul'un Fethi'nin yıldönümünde program düzenlenecek

Edirne'de 26 Mayıs'ta 'İstanbul'un Fethi Edirne'den başlar' programı düzenlenecek.

İstanbul'un Fethi'nin yıldönümünde program düzenlenecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü kapsamında etkinlik gerçekleştirileceği duyuruldu.

Program fethin seyrini değiştiren şahi toplarının döküldüğü Tophane Bayırı mevkisinde yapılacak.

26 Mayıs saat 18:00’de başlayacak programda Temsili Fatih Sultan Mehmet Han, Akşemseddin ve Alpler, Mehter Takımı eşliğinde Selimiye Meydanı'na kadar "Fetih Yürüyüşü" yapılacak.

Kuran tilaveti ile başlayacak programda mehter takımı gösterisiyle sona erecek.

Dernek binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Edirne Şube Başkanı Abdulhamit İriş, “Her yanından tarih fışkıran Edirne, köklü gelenekleri ve muhteşem yapılarıyla, yeryüzündeki müstesna şehirlerden birisidir. İçinde yaşamaktan onur duyduğumuz Edirne’miz, yüzlerce eserin yanında binlerce tarihi kişiliği de sinesinde barındırmıştır. Bu önemli şahsiyetlerin başında da hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmed Han gelmektedir.” Dedi.

 İriş, dünya tarihindeki en önemli olaylardan birisi olan İstanbul’un fethinin her yıl görkemli bir şekilde kutlandığını ama Fatih Sultan Mehmet Han’ın Edirneli olması, fetih hazırlıklarının Edirne’de yapılması, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan topların Edirne’de dökülmesi gibi Edirne ile özdeşleşmiş birçok konunun bugüne kadar gölgede kaldığını belirtti.

Fetih ile Fatih, et ile tırnak gibi iki kelime, iki isim olduğunu söyleyen İriş, fethin İstanbul’da olduğunu ama her şey Edirne’de başladığını aktardı.

İriş, İstanbul’un Fethini anlamak için önce Edirne’yi ve kentte yapılanları anmak ve anlamanın gerekli olduğunu vurguladı.

İstanbul’un fethinde Edirne’nin önemini ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren İriş, “Anadolu Gençlik Derneği – Milli Gençlik Vakfı Edirne Şubesi olarak, İstanbul’un fethinde Edirne’nin önemini ortaya çıkarmak istiyoruz. İstanbul’un fethi denince ülke gündemine Edirne’nin de gelmesini istiyoruz. Bu çok doğru ve doğal bir süreçtir. Hatta gerekliliktir.” Şeklinde konuştu.

İstanbul’un Fethini Edirne’de başlayarak kutlayacaklarını söyleyen İriş, şunları kaydetti;

Bizler 2006 yılından beri, milletimizin hislerine tercüman olmak adına, İstanbul’un fethini Edirne’den başlayarak kutluyoruz. Sultan Fatih’in fetih yoluna çıkışını sembolize eden “İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar” programını, tarihi top dökümhanelerinin bulunduğu yerde, Tophane bayırından başlatıyoruz. “Fetih Yürüyüşü” adını verdiğimiz programda, önde temsili olarak atı üzerinde Fatih Sultan Mehmet Han, Akşemseddin ve Alpler, arkalarında Mehter Takımı ve onlara eşlik eden halkımızla, Selimiye Meydanına kadar yürüyoruz. Program, Kuran tilaveti ile başlıyor, mehter konseri ile nihayete eriyor. 

Bizler; aziz bir milletin, parlak bir tarihin evlatlarıyız. Tarihimizin müstesna olaylarından birisi olan İstanbul’un Fethi’nin 571. Yılındayız. Bu fetih şuur ve heyecanı ile gerçekleştireceğimiz “İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar” programına tüm halkımızı davet ediyoruz.”

İriş, Edirnelileri 26 Mayıs’ta Pazar Günü saat 18.00’de Tophane Bayırında buluşmaya davet etti.

Doğukan Vurgun