'İlin valisinin bir bölgeyle ilgili önerisinin altında yağma ve talan aramak özensizliktir'

Geçtiğimiz günlerde Keşan Sanayi ve Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen 'Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı' ile ilgili yapılan eleştirilere yaptığı toplantıda tanıt veren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 'Bir ilin valisinin bir bölgeyle ilgili önerisinin altında yağma ve talan aramak bir özensizliktir. Yani bunu da biz muhataplarımıza yakıştıramıyoruz' dedi.

'İlin valisinin bir bölgeyle ilgili önerisinin altında yağma ve talan aramak özensizliktir'

Edirne Valisi Kırbıyık, düzenlediği basın toplantısında "Saros Alan Başkanlığı" önerisi ile ilgili eleştirisinde bulunanların üslubunu doğru bulmadığını aktardı. Geçtiğimiz günlerde Keşan'da gerçekleştirilen Saros Körfezi Çalıştayı'nda tartışmaya açılan "alan başkanlığı" önerisine yönelik eleştirilere sert bir dille yanıt verdi.

Geçtiğimiz günlerde Keşan Sanayi ve Ticaret Odasında gerçekleştirilen "Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı"nda doğa, dalış, deniz, kültür ve kuş gözlemciliği turizminin önemli merkezlerinden Saros Körfezi'nin avantaj ve dezavantajları konuşularak tartışılmıştı.

Eğer bir valinin önerisiyle ilgili bir tartışma yapılacaksa burada söylenecek ifadelerin belli çizgiler içinde kalması gerektiğine değinen Vali Kırbıyık, bunun hem kişilik hakları için, hem de o kurumların saygınlığı açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Keşan’da gerçekleştirilen Saros Çalıştayı'nı Yerel yönetimler, Keşan belediyesi, Enez belediyesi, İl özel idaresi, muhtarlıklar, alt yapı birliği, sivil toplum kuruluşları, odalar, borsalar, ilgili dernekler, otel işletmecileri olmak üzere konunun tüm taraftarları ile 3 saat boyunca değerlendirdiklerini söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, o toplantıya katılan herkesin fikirlerini dinlediklerini, önerilerini not ettiklerini ve nasıl gelişim sağlanabileceğini hep birlikte tartıştıklarını ifade etti.

Toplantının sabahki oturumunda öne çıkan konularla ilgili olarak kısa vadede atılması gereken adımları kamu kurum ve kuruluşları ve belediyelerle birlikte tekrar ele aldıklarını hatırlatan Vali Kırbıyık, Buradaki temel amacın bölgenin gelişimi ile ilgili aksayan yönlerin ele alınması olduğunu dile getirdi.

"Eleştiri ve tartışmaların sınır ve kriterleri olmalı""

Sabahki oturumda basına açık bölümünde Saros'la ilgili kendi kişisel görüşlerini paylaştığını söyleyen Vali Kırbıyık, yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda gözlemlediği avantajlar ve dezavantajları paylaştığını aktardı.

Alan başkanlığı ile ilgili bir öneri getirdiklerini ve bunun tartışılmasını istediklerini söyleyen Vali Kırbıyık,  "Biz alan başkanlığıyla ilgili 'çalıştık, hazırladık, sunuyoruz' demedik. Bu bir fikir boyutunda, henüz ete kemiğe bürünmüş çalışması yapılmış, bakanlıklara taşınmış bir iş değil. Sadece konunun tüm taraflarının bilgisi olsun, fikirlerini alalım. Bundan da büyük mutluluk duyduk. Toplantıda destekleyen de oldu, eleştiren de oldu, bu gayet doğal bir şey. Yani herkesin bunu desteklemesi filan beklemiyoruz. Eleştirenlerin, karşı çıkanların da olacağını öngörüyoruz ki bu tartışma yapılıyor. Ancak eleştiri ve tartışmaların sınır ve kriterleri olmalı" dedi.

"'Yağma', 'talan', 'peşkeş çekme', 'rant' özensizliktir"

Eleştiri yapanların kişilik haklarıyla, kurumların saygınlığıyla ilgili sorumlulukları olduğunun altını çizen Vali Kırbıyık,  "Bir siyasi partimizce Keşan İlçe Başkanlığında bir toplantı yapıldı. Şimdi bir görüşe karşı çıkmak çok doğal, ama bunu yaparken de 'yağma', 'talan', 'peşkeş çekme', 'rant' aramak özensizliktir" diyerek yanıt verdi.

"Ben siyasi tartışmaların içinde bir aktör değilim"

 Bir ilin valisinin bir bölgeyle ilgili görüşlerinin altında 'yağma' aramak, 'talan' aramak ifadeleri dikkatle seçerek kullanmak istiyorum, bir özensizliktir, muhataplarımıza yakıştıramıyoruz diyen Vali Kırbıyık, "Ben burada kamu kurumlarının en üst yöneticisiyim. Siyasi tartışmaların içinde bir aktör değilim. Bundan uzak durmak için de elimden geldiğince özen gösteriyorum ancak bu sorumluluk sadece bana ait değil siyasi aktörlerin de bu sorumluluğu özenle taşıması lazım. Eğer bir valinin önerisiyle ilgili bir tartışma yapılacaksa burada söylenecek ifadelerin belli çizgiler içinde kalması, hem kişilik hakları için hem de o kurumların saygınlığı açısından son derece önemlidir " şeklinde açıklamada bulundu.

"Herkesin aynı nezaketi göstermesini bekliyorum"

Edirne Valiliği'nin kurumsal saygınlığının korunmasının kendisi kadar siyasi aktörlerin de görevi olduğunu vurgulayan Vali Kırbıyık, "Bu sorumluluğa herkes riayet etmek durumunda, dışına çıkılmamasını özellikle herkesten istirham ediyoruz. Kimi nereye, nasıl davet edeceğimizle ilgili, bizim de kendimize ait devletimizin usul ve esasları var. Ona uygun şekilde devam ediyoruz. Ben insanların yaptığı faaliyetlere, kimi nasıl davet ettiklerine karışmıyorsam, bu konuda da herkesin aynı nezaketi göstermesini bekliyorum. " dedi.

"Valinin görevlerini hatırlatmak şık bir durum değil"

Valinin görevlerini hatırlatmanın şık bir durum olmadığına değinen Vali Kırbıyık, "Mesela imar planlamasında yetki birden fazla idareye ait. İdareden kastım da imar planlarının onaylama yetkisi meclislere ait. Keşan Belediye Meclisi'nin bir imar planı onaylama yetkisi var. Enez Belediye Meclisi'nin imar planını onaylama yetkisi var. İl genel meclisinin imar planlarını onaylama yetkisi var. Şimdi bakın burada diyor ki muhatabımız yani vali olarak bu çok başlılığı gidermek sizin göreviniz. Yani benden şunu mu bekliyorlar? Ben belediye meclislerinin yerine geçeyim karar mı alayım? Arzu ediyorlarsa bunu da yani Türk hukuk sistemi izin vermiyor ama tartışalım. Nasıl yapacaksak? Yani burada belediye meclislerinin bir görevinden bahsediyoruz ve buradaki belediye meclisleri kendi görevini yürütürken elbette kendi değerlendirmelerini yapıyorlar. Ama vali olarak benim görevlerimi hatırlatmak bence şık bir durum değil. Ben görevlerimi biliyorum. O görevlerimin sınırları içerisinde de kalmaya mümkün olduğunca özen gösteriyorum" ifadelerine yer verdi.

"Kurallar hukuk düzeni içinde belirleniyor"

Bir gazetecinin, bölgedeki bir işletmecinin İl Özel İdaresinden ruhsat alamadığı iddialarına yönelik sorusu ile ilgili de açıklamada bulunan Vali Kırbıyık, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak kuralların hukuk düzeni içinde belirlendiğini ifade etti.

Videolar çekildiğini ve basın toplantıları düzenlendiğini aktaran Vali Kırbıyık, "En çok videoyu çeken, en çok basın açıklamasının haklı olduğu bir düzende yaşamıyoruz. Hukuksal açıdan herkesin uyması gereken kurallar bellidir. Bir ifade var 'iki tane ultra lüks villa var, şöyle oluyor, böyle oluyor, ona müdahale ediliyor, buna edilmiyor' gibi, bu iddianın sahibi de biliyor ki, bu iki villa da Edirne sınırları içinde değil, Çanakkale sınırları içinde. Çanakkale ilinin tartışması Çanakkale'de yapılabilir. Edirne ilinde yapılması ne ahlaki, ne vicdani ne de doğrudur" ifadelerine yer verdi.

Yapılan denetimlerde kıyı bozmaları, işletme ruhsat eksiklikleri görüldüğünü hatırlatan Vali Kırbıyık, bununla ilgili işlemlerin yapıldığını ve hukuk çerçevesinde devam eden iş ve işlemlerle ilgili yargıya başvurabileceğini dile getirdi.

"Edirne'ye yeni stadyum yapılacak"

25 Kasım Stadyumu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Vali Kırbıyık, 8-10 bin bandında bir çalışma yapıldığını ve  yeni statla ilgili gençlik ve spor bakanlığı yetkililerinin gelip yerinde inceleme yaptığını ifade etti.

Birkaç çalışmanın aynı anda yürüdüğünü aktaran Vali Kırbıyık, Bir yeni bir stat yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Burada ölçek 8-10 bin bandında. Mevcut yerinde kapalı yüzme havuzunun hemen arkasındaki alanda yeni statla ilgili geçtiğimiz hafta da Gençlik Spor Bakanlığından arkadaşlarımız geldiler. Proje çalışmalarına hızlı bir şekilde yürütüyorlar. Nitelikli güzel kullanışlı bir stat projesi olacak. Ama bizim artık 25 Kasım Stadı'na tahammülümüzün kalmadığımızı değerlendiriyorum. Bu stadyum hem şehri hem de trafiği olumsuz etkiliyor. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu kriterlerinin birçoğunu karşılamıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan