İlaç bulunamaması sorunu kararname ile son bulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan Avro kuru yüzde 36,77 oranında artırıldı.

İlaç bulunamaması sorunu kararname ile son bulacak

İlaç bulunamaması probleminin çözümü için yeni bir karar alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar yürürlüğe girdi. Şubat ayında yapılması planlanan ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kurunda fiyat güncellemesi erkene çekildi. Yeni güncelleme ile ilaç fiyatlarını belirleyen kur fiyatı yüzde 36,77 oranında artırıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada sorunu 1-2 gün içerisinde çözeceklerini söylemişti.

Karar sonrası konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koça, “İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile atıldı. Şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesi erkene çekildi. Diğer adımlar da yolda. Çözeceğiz kimse endişe etmesin.” İfadelerini kullandı.

“Fiyat sıkıntısına bağlı yoklukların kısa süre içinde sona ereceğini bekliyoruz”

İlaç yokluğu ile alakalı sorunun kaynağının ilaç kararnamesi olarak gösterildiğini söyleyen eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Uzun süredir devam eden piyasada ilaç yokluğuyla ilgili olarak sorunun kaynağı olarak ilaç fiyat kararnamesi gösteriliyordu. Burada Euro kuru olarak 7.80 TL belirlenmişti. Kur farkının açılması nedeniyle maliyetlerin artması sonucu bazı ürünlerde sıkıntıya düşüldü. Dolayısıyla üretimlerde ve ithalatlarda aksamalar oldu. Birçok alanda birçok ilaç bulunamıyordu. Ciddi bir sıkıntı vardı. Bu her yıl şubat ayında güncelleniyordu. Ama bu piyasa sıkışmaya başlayınca Sağlık Bakanlığının aldığı bir kararla bu güncellemeyi öne çekti. Yüzde 36.7 oranında zam geldi. Dolasıyla fiyat sıkıntısına bağlı yoklukların kısa süre içinde sona ereceğini bekliyoruz ve yavaş yavaş piyasaya verilecektir ilaçlar.” Dedi.

Kimseni zararına ürünü üretip satmak istemediğini ifade eden Ciravoğlu, kararnamenin 15 Aralık tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Doğukan Vurgun