İftarda ve sahurda nasıl beslenmeliyiz?
Ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenme konusu büyük önem taşıyor. Uzmanlar, iftarda ve sahurda sağlıklı gıdalar tüketilmesi noktasında uyarılarda bulunuyor. Ramazanda sağlıklı beslenmenin önemine değinen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, ayrıca kronik rahatsızlığı olanlar için oruç tutmanın riskli olabileceğini ve mutlaka bu konuda doktora başvurarak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlığı korumak ve kilo kontrolünü sağlamak için doğru beslenme büyük önem taşıyor. Her zaman olduğu gibi ramazanda da doğru beslenmeye dikkat etmek sağlığı olumlu yönde etkiliyor. Sağlıklı olabilmek için yılın her döneminde doğru beslenmeye dikkat etmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, Ramazan ayında da sağlıklı beslenme ve oruç tutma ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
Hem sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek hem de vücudu yormadan bu süreci geçirebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, sahurda enerji depolama, iftara hafif başlama, ana yemeği dengeli tutma, bol su tüketimi, aşırı şekerli ve tatlı yiyeceklerden kaçınma, İftar Sonrası Hafif Egzersiz yapma ve yeterli uyku gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
"Sahurda Enerji Depolayın"
Sahurun, oruç tutarken vücudun gün boyu ihtiyaç duyacağı enerjiyi alabilmesi için oldukça önemli bir öğün olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, sahurda sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı yapmanın, kilo kontrolünü sağlamak için en iyi yaklaşım olduğunu aktardı.
Sahurda şekerli gıdalardan, tatlılardan veya aşırı işlenmiş yiyeceklerden kaçınılması konusunda uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, bu tür gıdaların kan şekerinizi hızla yükseltip düşürerek daha çabuk acıkmaya neden olabildiği gibi, fazla kalori alımına da yol açtığını aktardı.
Yumurta, lor peynir, tuzsuz beyaz peynir, yoğurt, kefir, ayran, yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, kepekli tahıllar gibi protein ve lif açısından zengin gıdaların enerjiyi uzun süre muhafaza edeceğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Zeytinyağ, tuzsuz zeytin, ceviz, badem, avokado gibi sağlıklı yağlar tokluk hissini arttırır ve vücudun gün boyu enerji üretmesine yardımcı olur. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve su sağlar. Ayrıca lifli yapıları ile tokluk sağlar. Sahurda sıvı almak oldukça önemlidir. Su, vücudunuzun gün boyu su kaybetmesini engeller ve açlığa engel olur" ifadelerine yer verdi.
"İftarda hafif başlayın"
Oruç sırasında midenin uzun süre aç kalması sebebiyle iftarı ağır yiyeceklerle açmanın sindirim sistemini zorlayabildiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, bu yüzden hafif gıdalarla başlamakta fayda olduğunu aktardı. İftarı açarken zeytin, hurma, su gibi hafif yiyeceklerle başlama tavsiyesinde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bunlar vücudun susuzluğunu gidermeye yardımcı olur.En önemli şey, orucu suyla açmaktır. Su, uzun süren susuzluk sonrası sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Ardından, çorba içerek midenin daha yumuşak bir şekilde yemeklere hazırlanmasını sağlar ve mideyi rahatlatır. Çorba, aynı zamanda sıvı alımını artırmaya yardımcı olur. Mercimek çorbası gibi protein ve lif bakımından zengin çorbalar tercih edilebilir. Sebze çorbaları veya yoğurtlu çorbalar da sindirim sistemini yumuşatarak ana yemeğe geçişi kolaylaştırır" ifadelerine yer verdi.
"Ana yemeği dengeli tutun"
İftarda ana yemeklerde protein, karbonhidrat ve yağ dengesine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Izgara/fırın tavuk, balık veya et gibi protein kaynakları tüketebilirsiniz. Lifli yiyecekler (özellikle sebzeler ve kepekli tahıllar) sindirimi düzenler ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.Karbonhidrat olarak tam buğday ekmeği veya kepekli makarna tercih edilebilir. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar eklemeyi unutmayın" dedi.
"Bol su tüketimi"
Oruç süresince sıvı kaybı çok olabileceği için iftar ve sahur arasında bolca su içmeye özen gösterilmesinde fayda olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Su, hem metabolizmanın düzgün çalışmasına yardımcı olur hem de açlık hissini kontrol eder. İftar ve sahur arasında 2-2.5 litre su içmeye çalışın" dedi.
"Tatlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının"
İftar ve sahurda aşırı şekerli tatlılar ve ağır yağlı yiyeceklerden kaçınılması tavsiyesinde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bunlar kan şekerinizi hızla yükseltip düşürebilir ve açlık hissinizi artırabilir.Tatlı yerine meyve yemek, hem tatlı isteğinizi giderir hem de vücudunuz için gerekli olan vitaminleri almanızı sağlar" dedi.
"İftar sonrası hafif egzersiz"
İftardan sonra ağır egzersizlerden kaçınılması ve yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasının sindirime yardımcı olacağını ve enerji seviyesini artıracağını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, günlük egzersiz yapanların bunu iftar sonrası yapmasında fayda olacağını aktardı.
"Yeterli uyku"
Yetersiz uykunun, açlık hormonlarının dengesini bozarak daha fazla yemek yemeye neden olabildiğine değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, İftardan sonra yeterince dinlenmeye çalışılmasının hem kilo alımını engelleyeceğini, hem de genel sağlığı iyileştireceğini söyledi.
"Herkes oruç tutabilir mi?"
Oruç tutmanın genel olarak sağlıklı bireyler için uygun görüldüğünü belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Kronik Hastalığı Olanlar (diyabet, hipertansiyon, Kalp Hastalıkları, Böbrek Hastalıkları), hamile ve emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar, beslenme bozukluğu olan kişiler için oruç tutmak riskli olabilir. Bu durumu doktor tavsiyesiyle belirlemek önemlidir. Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, hem vücudunuzu dinç tutmanıza hem de oruç sürecini daha rahat geçirmenize yardımcı olur. Oruç tutmamaları gereken kişiler, eğer oruç tutmakta kararlıysanız, sağlığınızı riske atmamak için doktorunuza danışmalı ve yeterli-dengeli beslenmek için diyetisyen yardımı almanız tavsiye olunur" şeklinde açıklamada bulundu.