'Hızlıca ilaçlama yapılması gerekiyor'

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, Edirne'de bazı buğday ekili arazilerde görülen pas hastalığı konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu. Kaya, pas hastalığına karşı hızlıca ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.

'Hızlıca ilaçlama yapılması gerekiyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de bazı buğday ekili arazilerde pas hastalığı gözlemlendi. Pas hastalığı buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebiliyor.

Prof. Dr. Yalçın Kaya, pas hastalığı konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu. Kış sezonunda geçtiğimiz yıllara göre daha fazla yağış düştüğünü belirten Kaya, son yılların en sıcak aralık ve ocak ayının da yaşandığına değindi.

Buğdayın iki farklı tehdidinin olduğuna dikkat çeken Kaya, “Bir tanesi pas bir tanesi de kuraklık. Aslında bunlar iki tane ters etmen. Böyle kurak havada pas çok fazla nadir oluyor. Belki hiç olmuyor ama yağmur yağarsa nemli bir ortam olursa doğal olarak pasın terkisi giderek artıyor. Bizim çiftçilerin özel olarak dikkat etmesi gereken pas aslında görüldü hemen atalım demekten ziyade tam başaklanma döneminde pas ilaçlarını atması gerekiyor. Neden çünkü önümüzdeki olası yağışlarda ve nemli havalarda pasın ortaya çıkmasını engellemek. Buğdayın en önemli etmelerinden biri de bu üst yapraklar çünkü. Bayrak yapraklarını biz çünkü tamamen yeşil olana kadar, süt olum evresine kadar ve doldurma periyoduna kadar sağlıklı olarak muhafaza etmesi. İste buradaki en önemli tehditlerden bir tanesi tabi doğal olarak pas ve arkasından da kuraklık. Önümüzdeki zaten 1 hafta 10 gün yağmur gösteriyor. Yağışlı bir hava söz konusu. Bu da olası pas hastalığının çoğalmasına sebep olacak etkenleri var.” Dedi.

Kaya, çiftçilerin hızlı bir şekilde pas hastalığına karşı koruyucu ilaçlama yapması gerektiğini aktardı.

Doğukan Vurgun