Hidroelektrik santrali bayramdan sonra enerji üretimine başlayacak

Kendi ölçeğinde dünyanın belki de en büyüğü olan Arşimet Burgu Türbinli lastik savaklı elektrik santrali yapılan tamirin ardından su tutmaya başladı. Haziran ayı içerisinde de enerji üretmeye başlayacak.

Hidroelektrik santrali bayramdan sonra enerji üretimine başlayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meriç Nehri'nden yılda 14 milyon 300 kilovatsaat elektrik üretilecek. Bayram tatili sonrası yeniden enerji üretecek tesisi yerinde inceleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, güçlendirme çalışması yapılan ve su tutma testleri gerçekleştirilen santralde incelemede bulunarak yapılan çalışmalarla ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci ve DSİ 11. Bölge Müdürü Faruk Yücesoy'dan bilgi aldı.

Sezer, Meriç Nehri üzerinde kurulan elektrik üretim tesislerinde su tutulmaya başladığını aktardı.

Sezer, güçlendirme çalışması yapılan ve su tutma testleri gerçekleştirilen santralde incelemede bulunarak yapılan çalışmalarla ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci ve DSİ 11. Bölge Müdürü Faruk Yücesoy'dan bilgi aldı.

Santralin geçen yıl su tutma faaliyeti gerçekleştirdiğini fakat meydana gelen arızadan dolayı işlemin durdurulduğunu belirten Sezer,  “Burası tabii elektrik ve özellikle de görsel amaçlı olarak Edirne'mize değer katmak üzere yapım çalışmalarına başlanmış 2021 projelendirilmiş ve geçen yıl temmuz ayı itibariyle su tutma faaliyeti gerçekleştirilmiş fakat meydana gelen arıza ve sonuçta oluşan hasar nedeniyle bu işlem durdurulmuştu.” Dedi.

Sezer, bozulan ve hasar gören yerlerin yeni tekniklerle sıfırdan inşa edildiğini dile getirerek sağlam olan kısımlarda da güçlendirmeler yapıldığını söyledi.

Santralin ve Meriç Nehri etrafında yapılan diğer çalışmaların kente değer katacağını vurgulayan Sezer, “Burada elektrik üretimi yapılacak ama şu anda biz su tutma ünitelerinin testini yapıyoruz. Burası Balkanlar'ın boğazı olacak. Yaklaşık bir ay önce buranın su sporları merkezi olması için çalışmalara başladık. Üç saltanat kayığı suya indi, dördüncüsü de eklendi. Burayı su sporları merkezi yapıyoruz, uluslararası organizasyonlar gerçekleştirilecek. Köprünün üst tarafından Söğütlü’de Millet Bahçesi yapılıyor. Proje bir bütünsellik arz edecek şekilde tamamlanmış olacak. İnşallah Meriç bölgesi muhteşeme bir yapıya kavuşacak. İddia ediyorum Türkiye'nin değil belki Avrupa ve dünyanın ender görselliklerine sahip alanlarından bir tanesi olacak. Edirne'mize güzel bir proje, güzel bir hizmet kazandırılmış olacak.” Şeklinde konuştu.

Test çalışmalarının tamamlanmasının ardından elektrik üretimine başlanacağını söyleyen Sezer, “Bayramdan sonra Enerji Piyasası'nın ve Enerji Bakanlığının vermiş olduğu izinler doğrultusunda devam edilecek. Şu anda savakların çalışma prensiplerinin testini yapıyoruz. Bayram süresince elektrik üretimi olmayacak. Bayramdan sonra da santralin çalıştırılmasıyla ilgili süreçler olacak. Enerjiyi de temmuz ayının ilk haftasında vermiş olacağız. İnşallah sorunsuz bir şekilde üretim başlayacak.” İfadelerini kullandı.

Doğukan Vurgun