Havuzlarda çocukları bekleyen tehlikeye dikkat!
Yaz mevsimimin gelmesiyle birlikte çocukların havuz ve deniz eğlencesi de başladı. Sıcak havaların sevilen aktivitesi havuz, çocuklar açısından bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor. Çocuklarda havuz kaynaklı bakteriyel durumlar ve korunma yollarına dair açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, Düzenli şekilde klorlandığı için temiz olduğu düşünülen havuzlardaki enfeksiyon riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte havuz ve denize olan ilgi artıyor. Birçok vatandaş çocuklarıyla birlikte serinlemek için deniz tatiline gitmeyi ya da kendini havuz suyuna bırakmayı tercih ediyor. Çocukların da severek vakit geçirdiği deniz veya havuzlar çocuk sağlığını etkileyebiliyor.
Yaz mevsiminde çocukları bekleyen tehlikelere dair açıklama yapan Uzman Dr. Yıldırım, dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin uyarılarda bulundu.
"En temiz havuz bile denizden daha kirlidir"
Çocuklar ve aileler arasında büyük bir korku oluştuğunu söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, "Düzenli şekilde klorlandığı için temiz olduğu düşünülen havuzlardaki enfeksiyon riskini göz ardı etmemek gerekiyor. Çocukların tercihi tatilde bile genellikle deniz yerine havuz oluyor. Ancak en temiz havuz bile denizden daha kirlidir. Dolayısıyla ailelere tatildeyken havuz yerine denizi tercih etmelerini öneriyoruz. Deniz suyunun sağlık açısından birçok faydası vardır" ifadelerine yer verdi.
"Havuza girmek tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına yol açabilir"
Havuza girmenin tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına yol açabildiğine değinen Uzman Dr. Yıldırım, "Çocuk alerjik yapıdaysa burun, sinüzit ve alerjik öksürüğe neden olabilir. Bu sebeple alerjisi olan çocuklara suya dalmamaları ve su altından yüzmemeleri tavsiye edilir. Havuz ozonla temizlense bile şebeke suyuyla doldurulduğundan klorlu su içerir, bu da östaki kanalının iyi çalışmamasına dolaysıyla burun ile orta kulakta doluluğa yol açar" dedi.
Havuzun sindirim sistemi enfeksiyonlarına da yol açabildiğini ifade eden Uzman Dr. Yıldırım, "En çok da 5 yaş altı çocuklara bulaşır. Norovirüs ve shigella başta olmak üzere, çocukların havuz suyunu içmeleri engellenmelidir. Otel havuzlarında daha sık rastlanır, özellikle de yaz aylarında ve en küçük çocuk havuzlarında karşılaşılır. Bazı enfeksiyon etkenleri havuz suyunda 7 gün kadar canlı kalabilir" dedi.
"Havuz, bazı cilt sorunlarına da yol açabilir!"
Havuzda yüzmenin bazı cilt sorunlarına da yol açabileceğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Yıldırım, "Cilt kuruluğu, egzama ve atopiyi artırır. Öte yandan 'molloscum' denilen deride siğil gibi kabartılar oluşturabilir. Molloscum virüsü poxvirüs, yüzeylerde ve yüzme havuzunda uzun süre canlı kalıyor. Çok kolay bulaşıyor ve aynı yere oturan bir başka çocuğa kolaylıkla bulaşabilir. Ayrıca çocuk kendi döküntülerine dokundukça eli aracılığıyla cildinin başka bölgelerine de yayabilir. Erişkinlerde ise daha az rastlanır. Siğiller ve molloscum cildi kuru olan çocuklarda cilt bariyeri bozulduğu için daha kolayca bulaşabilir" şeklinde açıklamada bulundu.
Peki deniz ya da havuz suyunun soğuk olması hastalık sebebi midir?
Soğuk suda yüzmenin birçok faydası olduğunu söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, "Soğuk suda yüzmenin pek çok yararı vardır "Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, obeziteyi engellediği gibi kalp sağlığı ve damar sağlığı açısından epeyce yararları olduğu ve yaz kış yüzenlerin soğuk algınlığı virüslerine karşı daha dayanıklı olduğu gösterilmiştir. Kısaca soğuk suda yüzmenin birçok faydası vardır. Öte yandan insülin direncini azaltır, kronik enflamasyonu azaltır, kolestrol düzeylerini düşürür, ruh ve beyin sağlığına da olumlu etkileri vardır" ifadelerini kullandı.
İshal ya da enfeksiyonu olanların başkalarına bulaştırmaması ve salgın hastalıkların önlenebilmesi için havuza girmemeleri gerektiğinin altını çizen Uzman Dr. Yıldırım, ayrıca çocuklara havuz suyunu içmenin tehlikeli olduğunun anlatılması gerektiğini vurguladı.
Özlem Ceylan