Havalar soğudu kan bağışları azaldı

Havaların soğuması ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte kan bağış oranları da azaldı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kan bağış oranlarında düşüş olduğunu söyleyen Kızılay Kan Bağış Merkezi Doktoru Erhan Aksoy,Hastalara kan yetiştirmekte zorlandıklarını belirterek vatandaşlara çağrıda bulundu.

Havalar soğudu kan bağışları azaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kızılay Edirne Şubesi, kış mevsimi dolayısıyla kan stoklarını arttırmak için harekete geçti.Türk Kızılay Edirne Kan Bağış Merkezi tarafından Saraçlar Caddesi’ne kan bağış çadırı kuruldu. Okullarda, üniversite yurtlarında, emniyette, askeri birliklerde ve çeşitli kurumlarda çadır kuran Kızılay, kentin en işlek noktalarından olan Saraçlar Caddesi’nde de açtığı çadırda bağışları kabul ediyor.

Kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten Edirne Kızılay Kan Bağış Merkezi Doktoru Erhan Aksoy, "Bugün ülkemizde her 10 saniyede bir kana ihtiyaç oluyor. Maalesef havaların soğuduğu bu dönemlerde çok ciddi kan stoku problemi yaşıyoruz. Vatandaşlarımıza sağlıklıyken kan bağışında bulunması için çağrıda bulunuyoruz. Lütfen sağlıklıyken kan bağışında bulunun ki ihtiyaç olunca aramak zorunda kalmayın diyoruz. 1 kan 3 can diyerek herkesi kan bağışında bulunmaya bekliyoruz" dedi.

" Tüm kurumlarla işbirliği içinde çalışmalar yürütüyoruz"

Askeriye, emniyet, milli eğitim, üniversite gibi tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte iş birliği içerisinde kan bağış etkinlikleri düzenleyerek çalışmalar yaptıklarını söyleyen Aksoy, "Merkezin yanı sıra Keşan, İpsala, Lalapaşa, Süloğlu gibi ilçeler dahil tek tek dolaşarak meydanlarda kan bağış organizasyonları yapıyoruz. Ancak havaların soğuması ve kış mevsiminin başlamasıyla birlikte kan bağış rakamları istediğimiz seviyede değil. Geçen yıla göre kan bağış oranlarında düşüş yaşanıyor.  Hastalarımıza kanları yetiştirmekte zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşlarımızı hastanede yatan insanlar adına duyarlı olmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Bir kan bile bizim için çok değerli"

 1 kan bağışı ile bile 3 insanın hayatına dokunulduğunu ve hayat verildiğini hatırlatan Aksoy, "O yüzden vatandaşlarımızdan 1 kişi de ben olmalıyım diyerek hareket etmelerini istiyoruz. Yeteri kan bulunamayınca ameliyatlar ertelenmek zorunda kalıyor, hastalar mağdur oluyor. Bu vesileyle herkesi O 1 kişi benim düşüncesi ile yola çıkmaya davet ediyorum. Kan bağış merkezimizde de sürekli olarak hizmet veriyoruz. Tıpta aferez denilen halk arasında sarı ya da beyaz kan olarak adlandırılan bağış türünü de alıyoruz. Onlar kanser hastaları, yoğun bakım hastaları ve lösemili hastalar için çok değerli bir kan. Vatandaşlarımızı bu bağış türüne de davet ediyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Burcu Temel