Havalar soğudu ama  bunu muhakkak yapın

Bakterilerin en fazla yayıldığı yer evdir. Bu nedenle hastalıklardan korunmak için evimizi temiz tutmamız, saat başı havalandırmamız, içerideki çöpleri bekletmeden ve uygun şekillerde uzaklaştırmamız gerekiyor

Havalar soğudu ama  bunu muhakkak yapın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hastalıklardan korunmanın yolu hijyenden geçiyor. Doktor Eren Eroğlu, hijyenle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Hastalıklardan korunmzak ve sağlıklı kalmak için alınan her türlü önlem ve uygulamaya hijyen adı verilmekle birlikte bu terim ile kastedilen önlemler, genellikle bulaşıcı hastalıklardan korunmak için gereken temizlik önlemleridir.

 GÖRÜNTÜDE SAĞLANAN TEMİZLİK, HİJYEN İÇİN YETERLİ Mİ?

Görüntüde sağlanan temizlik, yani kirliliğin yok edilmesi, hastalıklardan korunmak için yeterli değildir. Hastalık yapan mikro organizmalar, çok küçük oldukları için herhangi bir yüzey, temiz göründüğü halde hastalık etkenlerini barındırabilir.

EL YIKAMAK SİZCE HİJYEN İÇİN YETERLİ BİR ÖNLEM Mİ?

Fanus içinde yaşayamazsınız. Çevrenizdeki insanlar; temizlik konusunda duyarsızsa, siz sürekli elinizi yıkasanız bile sonuç değişmez.

TEHLİKE MUTFAKTA

Yaptığımız araştırmaya göre; tuvalete gidenlerin yüzde 40'ı daha sonra ellerini yıkamıyor. Bu, büyük bir tehlike! Üstelik bizler tuvalete girmeden de ellerin yıkanmasını öneriyoruz. Ayrıca, evlerde hijyen için genelde yanlış noktalara odaklanılıyor. Evlerde en tehlikeli yer olarak tuvaletler düşünülüyor ama bizim yaptığımız çalışmada, evlerde mikropların en çok olduğu yerler mutfaklar... Lavabo ve bulaşık süngeri, mikrop taşıyor.

EVDE HAYVAN BESLEMEK HİJYENİ BOZAN BİR ŞEY Mİ?

Eğer evinizde bir veya birden fazla hayvan besliyorsanız, hijyen konusuna daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kedi ve köpek gibi sokak hayvanları, sürekli yer ve mekan değiştirirler. Yani bir anda sokaktan eve gelip hijyeni bozabilirler.

EVE EN FAZLA MİKROBU KİMLER TAŞIR?

Sanılanın aksine mikrobu yetişkinler değil, çocuklar eve taşıyor. Bakteriler çocuklar arasında daha kolay bulaşıyor. Onlar da eve geldiklerinde ebeveynlerine bulaştırıyor. Bakterinin en fazla yayıldığı mekan ise ev... Bu yüzden de ev temizliği şart!

SİZCE BİREYSEL HİJYEN Mİ, YOKSA TOPLUMSAL HİJYEN Mİ DAHA ÖNEMLİ?

Bireylerin kendi hijyenlerine özen göstermesinin yanı sıra toplumda da hijyen anlayışının gelişmesi çok önemli. Bu anlamda birisi diğerinden öncelikli değil, bir arada olmalıdır. Çünkü temizlik kavramının gelişmediği, hijyenik önlemlerin yetersiz olduğu bir toplumda, bireysel hijyene dikkat eden bir kişi risk altında kalmaya devam edecektir. Ayrıca bireysel hijyene önem vermeyen bir kişi bile çevresindekiler için hastalık riski oluşturur.

KADINLAR DAHA HİJYENİK

Kadınlar mı yoksa erkekler mi hijyene daha çok önem veriyor?

Kadınlar, erkeklere göre daha hijyenik... Ama tabii ki, bu kişiden kişiye göre değişiyor. Kadının da, erkeğin de pisi ve temizi olabilir. Ama Türkiye genelinde kadınların hem bireysel, hem de genel (ev, eşya vs) temizliğe erkeklere oranla daha fazla önem verdiği tartışılmaz bir gerçek.

 EN ETKİLİ DEZENFEKTE YÖNTEMİ NEDİR?

Bence el yıkamak her zaman önemli. Bu nedenle yalnızca banyoda değil, mutfakta da el sabunu bulunmalı. Çünkü elimizde 10 milyon mikrop var. Üstelik tuvalete girip çıktıkça bunların sayısı ikiye katlanıyor. Bütün bunlardan bir tek, etkili bir el temizliği ile kurtulabiliriz. Ellerimizi yeterli sürede ve dikkatli yıkamazsak mikroplar, el çizgilerimizde ve parmak aralarımızda saklanır. Ayrıca dezenfektan kullanımı da önemlidir. Özellikle antibakteriyel spreyler, bakterileri öldürmek için yararlıdır.

YORGANLARI HAFTADA BİR DEĞİŞTİRİN

Günlük hayatta hastalıklardan korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Aşırı titizlik doğru değildir ancak bazı konulara dikkat etmeliyiz. Yaşanılan ortamlarda oluşan atıkları ve çöpleri, bekletmeden ve en uygun yöntemlerle uzaklaştırmalıyız. İçme ve kullanma sularının ve tüketilen gıda maddelerinin temiz ve güvenli olduğundan emin olmalıyız. Kirli olduğunu bildiğimiz zeminlere asla yiyecek maddesi koymamalıyız. Yaşadığımız mekanlardaki, çabuk kirlenen ortam ve zeminleri uygun temizlik maddeleri ile sık sık temizlemeliyiz. Bulunduğumuz mekanların havasını temiz tutmalı, saat başı havalandırmalıyız. Gözle görünmeyen organizmaları uzaklaştırmak için çarşaf, yorgan ve yatak örtülerini mutlaka haftada bir değiştirmeliyiz.

TEMİZLİK TAKINTI HALİNE GELMESİN

Aşırı hijyen, bağışıklık sistemini zayıflatır mı? Hijyenin dozu ne olmalı?

Aşırı hijyenin, bağışıklık sistemini zayıflatması diye bir şey söz konusu değildir. Ancak hastalanmayı bir korku, temizliği de bir saplantı haline getirmemek gerekir.

Haber Merkezi