Hacılar, unutulmaya yüz tutmuş gelenekle kutsal topraklara uğurlandı

Yaklaşık yarım asırdır yapılmayan ve unutulmaya yüz tutmuş hacı uğurlama geleneği, yeniden canlandırıldı.

Hacılar, unutulmaya yüz tutmuş gelenekle kutsal topraklara uğurlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İl Müftülüğü koordinesinde “Hacılar Ezanı Namazgâhı Hacı Uğurlama Programı” gerçekleştirildi. Edirneli hacı adayları, Hacılar Ezanı mevkiindeki namazgahtan kutsal topraklara uğurlandı.Hacı uğurlama töreninde duygu dolu anlar yaşandı.  Program, engelli öğrencilerin oluşturduğu Mehter takımının konseriyle başladı.

Kuran-ı kerim tilavetiyle devam eden programın ardından İl Müftülüğü ilahi grubu ilahiler söyledi.

Daha sonra İl Müftü Yardımcısı Fatih Samet Okumuş, Hac ibadetini anlattı. Ardından Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, tarihi geleneğin yıllar sonra yaşatılmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi.

"Bu gelenek zamanla unutulmuş ve terk edilmiş"

Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarını uğurlamak için Hacı Ezanı Namazgahında bir araya geldiklerini belirten Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, “Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarımızı uğurlamak için hacı ezanı namazgahında bir ardayız. Hacılar ezanı hacı adaylarının toplanıp ezan okunmasını takiben kutsal yolculuğa uğurlanmak için yapılan bir namazgahtır. Yarım asır öncesine kadar devam eden bu uğurlama geleneği zamanla unutulmuş ve terk edilmiştir. Kültür Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 2021 yılında restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarını tamamladığımız namazgahımızda uzun süredir unutulmuş olan bu gelen sizlerle yaşamının heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz.  Umarım yıllar boyu bu geleneği devam ettirmek bizlere nasip olur. Allah haccınızı kabul etsin. Allah sağlıkla gidip afiyetle gelmeyi kendilerine nasip etsin” ifadelerine yer verdi.

Hacca ve umreye gidenlerin geçmiş yıllarda namazgahtan kurban kesilerek, dualar ve ezanlarla uğurlandığını hatırlatan Saraç, yaklaşık 50 yıldır bu geleneğin terk edildiğini ifade etti.

İl Müftüsü Hasan Başoğlu ise hacı adaylarını Hacılar Ezanı'ndan uğurlayarak tarihi bir geleneği canlandırdıklarını belirtti.

"Mukaddes topraklara giden hacıları buradan uğurlanmış"

Desek veren herkese teşekkür eden Başoğlu, “Ecdadımız da vaktiyle mukaddes topraklara giden hacıları buradan uğurlarmış. Ben hacılarımızdan dualarında bizleri ve zulme uğrayan Müslümanları unutmamalarını istirham ediyorum. Allah gidemeyen herkese gitmeyi nasip eylesin. Bugün uğurladığımız vatandaşlarımızın da haclarını yaparak sağlık afiyet içerisinde dövmelerini nasip eylesin. Bu vesileyle; organizasyonda bizlere destek veren Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, Kültür Müdürlüğümüze, görevlilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Programda Filistin halkı için de dua edildi. İkram ve duanın ardından hacı adayları yakınlarıyla vedalaşarak otobüslere bindi ve hacca uğurlandı.

Burcu Temel