Gurbetçilere hüzünlü yolculuk öncesi tüm imkanlar sağlanıyor

Tatilini anavatanda geçiren gurbetçiler, çalıştıkları ülkelere geri dönmeye devam ediyor. Avrupa'ya Kapıkule üzerinden gidenlerin sınırda rahat etmeleri için ise Edirne Valiliği tarafından ek tedbirler alındı. Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda 2019 yılında uygulamaya geçen park sistemiyle, çıkışlarda uzun kuyruklar oluşmuyor.

Gurbetçilere hüzünlü yolculuk öncesi tüm imkanlar sağlanıyor

Kapıkule Sınır Kapısı girişinin yanında yer alan yaklaşık 45 dönümlük alan gurbetçiler için Edirne Valiliği tarafından otoparka çevrildi. Bin 750 araç kapasiteli parka numara alıp giren gurbetçiler, sırasını ekrandan takip edebiliyor. Kent valiliğinin kurduğu alanda, tuvaletler, televizyon izleme ve dinlenme alanları, ücretsiz internet erişimi gibi hizmetler bulunuyor.

Sırası ve geçiş süresi belli olan gurbetçiler, zamanını dinlenerek geçirebiliyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca da çocuk oyun alanları oluşturuldu.

YTB görevlisi Bahadır Kılıç, gönüllülerin 24 saat esasına göre gurbetçilere oluşturulan alanda hizmet verdiğini söyledi.

Sınır kapısından çıkmadan önce kurulan çadıra gelen gurbetçilere çeşitli ikramlarda bulunduklarını belirten Kılıç, “Burada dinlenme imkânı buluyorlar. Çeşitli meşrubat ikramlarımız da var. Tamamen ücretsiz bir şekilde buradan yararlanabiliyorlar. Çocuklar içinde ayrı bir oyun alanı kurduk. Gurbetçilerimizin yolculuklarını kolaylaştırmak ve onları güzel bir şekilde uğurlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.” dedi.

Avusturya'ya dönen Adnan Dere, tatilini memleketi olan Bingöl'de geçirdiğini ve eski anılarını tazelediğini söyledi.

Tatil döneminde akraba ve dost ziyaretleri yaptığını belirten Dere, "Şimdi geri dönüyoruz artık alıştık. Burada farklı bir duygu, farklı bir yaşam var. Ben şahsen memleketimi özlüyorum ama herkes için farklıdır. Bu memleket duygusunu yaşamayanın kendinden şüphe etmesi gerekiyor. Gelirken hep sevinçli oluyorsun ama dönüşte hep üzüntülü oluyorsun." dedi.

Almanya'ya dönen Tuncer Tankuş da 6 haftalık tatilini Türkiye'de geçirdiğini dile getirdi.

Türkiye'de en çok denizi özlediğini ifade eden Tankuş, şunları kaydetti:

"Akrabalarla görüştük hasret giderdik ve 6 haftanın sonunda dönüyoruz ama temenni dönmeyeceğim. Emekli oldum yılbaşında tekrar geleceğim."

Kayseri'den Hollanda'ya giden Çetin Andaç ise vatanı terk etmenin çok ağır bir duygu olduğunu vurguladı.

Tatilinin çok çabuk geçtiğini aktaran Andaç, tatilde Kayseri ve Nevşehir'i gezdiğini anlattı.

Hollanda'ya dönen Fatma Kocadağ da tatilini ailesiyle birlikte geçirdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

Tatilim çok güzel geçti. Özlemiştim ailemi vatanımı. Vatanı terk etmek çok zor geldi bu sefer."

Doğukan Vurgun