Gurbetçilere 9/8'lik ezgiler ve ikramlarla karşılama

Yaz tatilini Türkiye'de geçirmek isteyen ve vatan hasreti ile yola çıkan gurbetçilerin sıla yolculuğu devam ediyor. Edirne esnafı, gurbetçilerin kentin zengin mutfak kültürünü tanıması için 9/8'lik ezgiler eşliğinde Kapıkule Sınır Kapısı'nda çeşitli ikramlarda bulundu.

Gurbetçilere 9/8'lik ezgiler ve ikramlarla karşılama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve binlerce kilometre yol kat edip ana vatana ulaşan gurbetçilere Kapıkule Sınır Kapısı’nda kente özgü tava ciğer, badem ezmesi ve kavala kurabiyesi ikram edildi.

Edirneli esnaflar Kapıkule Sınır Kapısı yurda giriş yapan gurbetçilerin sıla hasreti hafifletmek için kolları sıvadı. Gurbetçilerin sıla hasreti, yöresel lezzetler ve 9/8’lik ezgilerle neşelendi.

Sıcak havada, güneş altında saatlerce bekleyen ve yurda giriş yapan gurbetçiler esnafların ikramlarıyla mutlu oldu. Türk bayrağını görünce duygu dolu anlar yaşayan gurbetçiler, bu renkli karşılama karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Hafta sonu Kapıkule'de tüm zamanların giriş rekoru kırıldı ve bir günde 35 bin 887 yolcu giriş yaptı.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar ile Dernek Yönetim Kurulu Üyesi şekerlemeci Arif Meriç, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan gurbetçilere tava ciğer ile yöresel tatlılar ikram ederek hayırlı yolculuklar diledi.

İkramda bulunan esnafa eşlik eden Edirneli müzisyenler kemanla "Türkiye’m" türküsünü çaldı. Şarkıya eşlik eden gurbetçiler de duygu dolu anlar yaşayarak Türk Bayrağı’na sarıldı.

“Heyecanlarına ortak olmak istedik”

Gurbetçilerin anavatana giriş yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, esnaf olarak her yıl gurbetçileri yöresel ürünlerle karşıladıklarını ifade etti.

Gurbetteki vatandaşların ana vatanlarına kavuştuğu yer olan Kapıkule heyecanlarına ortak olduklarını söyleyen Dinar, kentin yöresel lezzetlerinden ikram ederek hoş bir gün geçirmelerine vesile olduklarını dile getirdi.

“Hem ciğerimizle, hem badem ezmemizle karşıladık”

Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen gurbetçileri her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli ikramlarla karşıladıklarını belirten Şekerlemeci Arif Meriç ise, “Bugün onları hem ciğerimizle karşıladık, hem badem ezmemizle. Ne kadar muhabbet olursa bu dünya o kadar güzel olur. Gurbetçilerimiz alın teriyle geldiler, biz onları neyle karşılasak azdır. Hoş geldiğiniz, sefalar getirdiniz diyoruz " şeklinde konuştu.

Böyle renkli bir karşılamayı görünce hem mutlu olduklarını hem de duygulandıklarını söyleyen Almanya'dan gelen Filiz Çevirmeci, ikram ve karşılamadan çok etkilendiğini ifade etti.

Vatana geldikleri için çok mutlu olduğunu söyleyen gurbetçi Kenan Kartal, özellikle Edirne ciğerini çok beğendiğini vurguladı.

Türkiye gibi hiç bir ülkenin olmadığını belirten ve Almanya’dan gelen gurbetçi Leyla Sarıgöz, Kovid-19 salgını dolayısıyla 3 yıldır gelmediklerini ve şimdi Türk Bayrağı’nı görünce tüylerinin diken diken olduğunu söyledi.

Özlem Ceylan