Gurbetçiler bu yıl da en çok Kapıkule'yi tercih etti

Yıllık izinlerini ana vatanlarında geçirmen isteyen gurbetçileri yurda gelişleri devam ediyor.

Gurbetçiler bu yıl da en çok Kapıkule'yi tercih etti

Avrupa’da yaşayan gurbetçiler 11 aylık çalışma sürecinin ardından 1 aylık tatillerini ana vatanlarında geçirmek için sınır kapılarından yurda giriş yapıyor.

Gurbetçiler Avrupa’ya açılan Kapıkule, İpsala, Dereköy, Hamzabeyli ve Pazarkule sınır kapılarından yurda geliyor.

Uzun süren sıla yolculuğunun ardından yurda giriş için sınır kapılarına gelen gurbetçiler yoğunluk oluşturuyor. Gümrük Muhafaza ve polis ekipleri yoğunluğun önlenmesi adına 7/24 esasına göre çalışmalarını sürdürüyor.

Ana vatana kavuşmanın heyecanını duyan gurbetçiler, sınır kapılarındaki işlemlerinin ardından memleketlere doğru hareket ediyor.

Gurbetçilerin yoğunluk oluşturduğu sınır kapılarından 22 Haziran itibariyle başlayan tatil sezonundan 27 Temmuz’a kadar 1 milyon 300 bin yolcu giriş yaptı. Sınır kapılarından günlük ortalama 37 bin yolcu giriş yaptı.

Trakya’daki sınır kapılarından 22 Haziran itibariyle 295 bin 979 araç giriş yaptı. Gurbetçiler her sene olduğunu gibi bu yıl da en çok Kapıkule Sınır Kapısı’nı tercih etti. Kapıkule’den 179 bin 835 araç ve737 bin 639 yolcu giriş yaptı. Kapıkule’yi sırasıyla, İpsala, Hamzabeyli, Dereköy ve Pazarkule sınır kapısı takip etti.

Almanya’dan gelen ve memleketi Samsun’a gidecek olan İbrahim Gümüşoğlu, "Almanya'dan geliyorum Samsun'a gidiyorum. Yani gurbetçiler orada bunalıyor. Herkes izin sezonunu bekliyor. Yolculuk çok güzel geçti bizin için. Salı günü sabah yola çıktık. 27 saatte Kapıkule'ye geldik. Memleket sevdası bizim için önemli. Ömrümüz dışarıda geçiyor ama memleketimizi seviyoruz. Özellikle biz bunu sıla-i rahim olarak görüyoruz. Babamızı, annemizi ve yakınlarımızı görüyoruz." Dedi.

Almanya’dan gelen Yakup Kaynak ise Alanya’ya tatile gideceğini aktardı.

Tatil sonrası memleketinde akrabalarını ziyaret edeceğini belirten Kaynak, “Geliş yolumuzda hiç bir problemle karşılaşmadık. Burada da gayet iyi karşılandık. En fazla 10-15 dakika bekledik ve geçiş yaptık. Vatan başka bir şey insan gurur duyuyor." Dedi.

Almanya’dan gelen Hatice Kaynak ise 50 seneden beri Avrupa’da yaşadığını ifade etti.

Her yıl Türkiye’ye geldiğini dile getiren Kaynak, her seferinde aynı sevinci ve heyecanı duyduğunu vurguladı.

Türkiye’ye girer girmez Türk Bayrağının fotoğrafını çektiğini söyleyen Kaynak, “Anlatılamaz bir duygu. Gerçekten vatan başka bir olay, çok başka bir duygu. Bu kadar sıcağın altında o kadar zor ki buraya gelebilmek. Biz bu duyguyla, vatan hasretiyle vatan toprağını özlüyoruz." Dedi.

Londra’dan gelen Erhan Yıldız da tatil döneminde memleketi Aksaray’a gideceğini belirtti.

Sınır kapılarından geçişlerin sorunsuz olduğuna değinen Yıldız, “Yolculuğumuz bu sene çok iyi geçti. Herkes 11 ay geçirmekte 1 ay Türkiye'ye gelsek diye bekliyor." Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun