Grip aşısı Edirne'deki eczanelere geldi

Havaların soğuması ile birlikte grip salgınının yayılmasını önlemede büyük rolü olan grip aşısı Edirne'deki eczanelere geldi. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı 65 yaş üstü, risk grubunda olanlar ve kronik hastalığı olanlar için grip aşısını reçete karşılığında erişime açmıştı. Risk grubunda olmayanlar ama grip aşısı olmak isteyenler ücreti karşılığında eczanelerden grip aşılarını alabilecekler.

Grip aşısı Edirne'deki eczanelere geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığınca belirlenen riskli gruplara ücretsiz uygulanan grip aşıları, e-Nabız sistemi üzerinden uygulamaya açıldı. Kişiler, e-Nabız üzerinden öncelikli risk durumlarını kontrol edebilecek.  Bu kapsamda, sistemde aşı tanımlanan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler, hekimlerine reçetelerini yazdırıp, bu reçeteyle aşıyı eczanelerden temin edebilecek.

Hem Sağlık Bakanlığınca E-Nabız sistemine tanımlanmış olan aşılar hem de reçeteye tabi olmadan alınabilecek aşıların eczanelere geldiğini dile getiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, grip aşısına ulaşabilmek için 2 yöntem olduğunu söyledi.

Aşıya kolay ulaşabilmenin ilk yönteminin Sağlık Bakanlığı tarafından E-Nabız sistemine tanımlanan aşı olduğunu ifade eden Ciravoğlu, “Fransız kökenli çok uluslu şirketin aşısı. Gribin son yıllarda görülen 4 türüne karşı etkili. Ekim ayı itibariyle vurulması öneriliyor. Burada risk grupları önemli kronik hastalığı olan ve 65 yaş üzeri olanlar özellikle vurdurması gerekiyor. Bunlar da zaten bu kategorilerde sıraya göre E-Nabız sistemine tanımlanıyor. Vatandaş reçete ile birlikte eczaneye geliyor. Eczane de o reçeteyi bir yandan sağlık bakanlığının renkli reçete sistemine giriyor, bir yandan da ecza deposuna yönlendirerek kişinin adına siparişini vermiş oluyor. O aşı depoda eczaneye gönderildiğinde vatandaş gelip aşısını alıyor.” Dedi.

Ciravoğlu, ikinci yöntem olarak ise 243 lira ücret karşılığında grip aşılarının eczanelerden alınabileceğini söyledi.

 “Grip aşımızı olup bu süreci hasta olmadan atlatmayı istiyoruz”

Sonbahar ile birlikte grip sezonunun başladığını, bu mevsimde grip oranlarının arttığını dile getiren Vatandaşlardan Ahmet Dal, “Biz de grip aşımızı almaya geldik. Grip aşımızı olup bu süreci hasta olmadan atlatmayı istiyoruz. İnsanlara tavsiyem özellikle bu sezonda grip aşısını olsunlar. Koranavirüs hala etkisini tam olarak kaybetmedi. Grip aşısını da mevsimsel hastalıklardan korunmak için olsunlar derim.” Dedi.

Özlem Ceylan