Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan sanat, ev hanımlarına gelir kapısı oluyor

Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüzde ev hanımlarına gelir kapısı sunan dival ve sim sırma sanatı, Edirne'de açılan kursa katılan kadınlar tarafından geleceğe taşınıyor.

Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan sanat, ev hanımlarına gelir kapısı oluyor

Edirne'de Halk Eğitimi Merkezi tarafından Selimiye İmam Hatip Ortaokulu bünyesinde açılan dival ve sim sırma sanatı kursuna katılan kadınlar, ayakkabıdan çantaya, salon takımlarından, havlulara, bohçalardan cüzdanlara, kolyelerden saatlere kadar birçok ürüne uyguladığı işlemelerle bu sanatı yeni nesil tasarımlarla günümüze uyarlayarak yaşatmaya çalışıyor.

Geçmişi Osmanlı'ya dayanan saraylarda, sultanların giydiği kıyafetlerde ve kullandıkları eşyalarda örnekleri görülen dival ve sim sırma sanatı günümüzde ev hanımlarına gelir, genç kızlara çeyiz olarak gün yüzüne çıkıyor.

Osmanlı saraylarında padişahların bindallı kaftanlarında kullandığı "sim sırma" işlemeler, yeni nesil tasarımlarla ustalarının ellerinde ilmek ilmek işlenerek günümüze uyarlanıyor.

Geçmişte evlilik hazırlığı yapan genç kızlar için hazırlanan ve çeyizlerde kullanılan "sim sırma" sanatı,  açılan kurslarla yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Dekorasyondan giyime, çeyizlerden türbe örtülerine, Kur'an-ı Kerim kaplarından, bindallı ve kaftanlara kadar birçok alanda kullanılan "sim sırma", günümüzde çanta, ayakkabı, kravat, avize, broş, hediye kutusu, ayna ve süs eşyalarına da işlenerek kullanılıyor.

"Osmanlı'da çeyizleri süsleyen bu sanatı günümüze uyarlıyoruz"

Unutulmaya yüz tutmuş dival işi ve sim sırma sanatını açtıkları kursta gün yüzüne çıkardıklarını söyleyen Edirne Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticilerinden Nermin Bayrak, Osmanlı'ya gelin gelen Dulkadiroğulları Beyi Süleyman'ın kızı Sitti Mükrime Hatun'un çeyizindeki eserlerden esinlenerek ortaya çıkan bu sanatı günümüze uyarlayarak kursiyerlere öğrettiklerini ifade etti.

Eski eserlerin müzelerde yeni eserlerin ise kurslarda görülebileceğini belirten Bayrak, bu sanatın genç kızlara çeyiz, ev hanımlarına ise gelir kaynağı olduğunu aktardı. 

Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalı olduğu için bu dönemde daha fazla ilgi gördüğünü ve kursiyer sayısının arttığını söyleyen Bayrak, "Sanatımızda bohçalar, kaftanlar, bindallılar işleniyor. Günümüzde daha çok salon takımları, havlular bohçalar, çantalar, ayakkabılar, cüzdanlar, kolyeler yapıyoruz. Bu sanatı kursiyerlerimize en iyi şekilde öğretiyoruz. Hem onlara da gelir kaynağı olsun, hem de unutulmaya yüz tutmuş sanatımız gün yüzüne çıksın diye çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Burada işlediğim ceketi oğlumun düğününde giyeceğim"

Emekli olduktan sonra hobi olarak bu kursa başladığını söyleyen  54 yaşındaki Esin Şen, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar kategorisinde olduğu için çok severek işlediğini ve diğer kursiyerlerle bir arada olup sosyalleşmekten mutluluk duyduğunu aktardı.

Oğlunun düğünü için kendi ceketini işlediğini belirten Şen, bu ceketi daha sonra gelinine hediye etmeyi düşündüğünü ifade etti.

Çocuğu okula giderken vaktini boşa geçirmemek ve oyalanmak için başladığını söyleyen  49 yaşındaki Cemile Çalışkan, dival sanatını 8 yıldır severek sürdürdüğünü ve artık yaptığı ürünleri satarak gelir elde etmeye başladığını aktardı.

"Güzel eserler ortaya çıkardıkça sevmeye başladım"

Kursa yeni katılan 42 yaşındaki ev hanımı Meryem Bingöl, "Çocuğumun okulunda hocamızla tanışmıştık. Daha sonra bu şekilde bir kurs olduğunu söyledi. Hocamın teşviki ile ben de bu kursa gelmeye karar verdim. Çok heves ederek başladım ve güzel eserler ortaya çıkardıkça sevmeye başladım. Kursa başlayalı 2 ay oldu. Zamanla kendimi geliştirip yaptığım ürünleri satarak para kazanmayı ve evime katkı sağlamayı düşünüyorum" dedi.

Özlem Ceylan