Gazilik onurunu erişen kahramanların kıvanç günü törenle kutlandı

Edirne'de Mustafa Kemal Atatürk'e Gazi Unvanı ve Mareşal Rütbesi verilmesinin yıl dönümü ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Gazilik onurunu erişen kahramanların kıvanç günü törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk Anıtı'nda düzenlenen tören Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Garnizon Komutanı Mehmet Cihanoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şube Başkanı Ahmet İsmailoğlu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

Ardından Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 54. Mekanize Tugay Komutanlığı adına Piyade Albay Suat Kızılırmak gerçekleştirdi.

Bugün her karışı şehit kanı ile sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içinde olduklarını belirten Piyade Albay Suat Kızılırmak, bugün aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşal rütbesi verildiği günün de yıl dönümü olduğuna vurgu yaptı.

“Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir”

 Muharebenin en büyük rütbesinin şehitlik olduğunu aktaran Piyade Albay Suat Kızılırmak, “Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içemeyen evlatları, hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanı gaziyse bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk'te gazi unvanıyla anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözleriyle ifade etmiştir. ‘Kahraman Türk ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine dalalet eden bu unvan ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım’. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesiyle Türk ordusu ithafen yayınladığı bildiride Büyük Millet Meclisi'nin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi unvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir. Milletin verdiği bu rütbeyle yükselen Ordu'dur. Sizin kahramanlığınızı sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük iftar sermayesi olarak taşıyacağım ifadeleriyle muzaffer ve gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur” ifadelerine yer verdi.

“Bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyorsak gazilerimiz ve şehitlerimiz sayesindedir

Ulusu birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılmış Kahramanlıklar toprak ve vatan uğruna verilen canların geldiğini aktaran Piyade Albay Suat Kızılırmak, “Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore'de, Kıbrıs'ta teröristle mücadele harekâtında 15 Temmuz hain darbe girişiminde Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtlarında, Cerablus'ta. El Bab'da, Afrin'de ve İdlib'de hayatlarını kaybeden aziz şehit ve gazilerimizin eseridir. Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor. Bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor ise bunu aziz şehitlerimize ve gazilerimize borçludur” dedi

“Var oluş mücadelesinin şifresi 'ölürsem şehit kalırsam gazi' deyişinde saklıdır”

19 Eylül’ün Türk kahramanlığının, Türk vatanseverlik ve cesaretinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleştiği en büyük gün olduğunu söyleyen Muharip Gaziler Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Gazi Fevzi Demir, “Türk milletinin asırlardır Anadolu toprakları üzerine verdiği mücadelesinin şifresi ölürsem şehit, kalırsam gazi deyişinde saklıdır. Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin Doğu Akdeniz'de, Ege'de Suriye ve Irak'ta sömürücü emperyalist devletlerinin tehdidi altındadır” dedi.

Kan dökülerek vatan olan bu toprakların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacağına değinen Demir, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere ebediyete intikal eden tüm şehitleri rahmet ve minnetle andığını, hayatta olan gazilere de sağlık ve mutluluklar dilediğini söyledi.

Kortej yürüyüşü ilgiyle izlendi

Törenin ardından gazilerden oluşan kortej, Atatürk Anıtı önünden Lari Camii önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kortejin ardından Lari Camii’nde hayatını kaybeden gaziler için mevlit okutuldu. Bando eşliğinde yürüyüş yapan Gaziler ve beraberindeki heyet, çevredeki vatandaşlar ve esnaflar tarafından ilgiyle izlenerek alkışlandı. Korteji izleyen vatandaşlar bu anı telefonlarına kaydetti.

Törene, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Garnizon Komutanı Mehmet Cihanoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şube Başkanı Ahmet İsmailoğlu, Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sayın Bilgin Özbaş, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Özlem Ceylan