Gaziler 'Ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz diyerek bu uğurda bedel ödedik'

Edirne'de Mustafa Kemal Atatürk'e Gazi Unvanı ve Mareşal Rütbesi verilmesinin yıl dönümü ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Gaziler 'Ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz diyerek bu uğurda bedel ödedik'

Atatürk Anıtı'nda düzenlenen tören Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Berat Acar, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şube Başkanı Ahmet İsmailoğlu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

Ardından Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tugay Komutanlığı adına Piyade Üsteğmen Fatih Gültekin yaptı.

Gültekin, vatanın her karış toprağının şehit kanıyla sulanmış olduğunu söyledi.

Bugünün vatan toprağının savunulmasında hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların günü olduğunu belirten Gültekin, “

Bugün aynı zamanda sergilediği üstünlük komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığı kardeşin as milletimize takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk'e gazilik unvanı ve mareşal gazetesinin verildiği günün de yıl dönümüdür. Sakarya meydan Muharebesi'nin kazanılmasına müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde Türk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetmiş dokuzuncu birleşiminde alınan karar ve yüz elli üç sayılı kanunla ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e mareşallik ve gazilik unvanı verilmiştir. Fedakârlık timsali değerli gazilerimiz ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Ülkemizin bugüne ulaştığı seviye, başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore'de, Kıbrıs'ta, terörle mücadele harekâtında, 15 Temmuz hain darbe girişiminde Fırat Kalkan'ı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatlarında, Cerablus'ta, El Bab'da, Afrin'de, İdlib'de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir. Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz büyük bir istiklal unsuru ve uluslararası toplumu saygın üyesi olarak, birlik beraberliği rağmen sürülebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız ve şerefiyle yaşayabiliyor ise bunu aziz şehitlerimize borçludur. Türk toplumunun yüksek ahlakı özelliklerini hoş gören değerlerin başında şüphesiz ki vefa duygusu gelmektedir. Bu duygu aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezine almaktadır. Sizler kutsal vatan görevlerinizi hakkıyla yerine getirebilmek için iki bin üç yüz yıllık tarihin şerefli tanığı üniformanızı kanlarınızla taçlandırıp gazi ünvanı alarak vatanın, milletin, bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman mensupları, bu ulvi değer yaşatma uğruna nelerin göze alabileceğini gösterdiniz. Kahraman gazilerimiz, yüce milletimizin asaletinin bir göstergesi olarak bir vakar örneği sergiliyorsunuz.” Dedi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şube adına konuşma gerçekleştiren Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Fevzi Demir ise gazilerin devletin bekası uğruna bedel ödediklerini vurguladı.

Demir, “Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve Gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkların eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsız ve canı pahasına korumayı ilkeye direnen aziz milletimiz bu uğurda şehit ve gazi olmayı göze büyük bir onur ve gurur kaynağı ıslanmıştır. Aziz milletimiz Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ölürsem şehit, kalırsam gazi deyişinde saklıdır. Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin Doğu Akdeniz'de Suriye ve Irak'ta kömürcü, emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist devletlerin ve onların maşası terör örgütlerinin hedefleri ülkemizde karışıklık çıkartmak Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti'ni bölünmüş ve sayın bir ülke haline getirmek dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda geçmişteki hedefleri Çivril'in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, polisimiz, güvenlik koruyucuları ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır Yüce Türk milletinin varlığından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.” Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kortej oluşturuldu. Kortej Saraçlar Caddesi’nden geçerek Lari Camisine geçti. Camide yaşamını yitiren gazi ve şehitler adına dua okutuldu.

Programa, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Millet Vekili Baran Yazgan, Garnizon Komutanı Berat Acar, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, kurum müdürleri, STK’lar ve gazi yakınları katıldı.

Doğukan Vurgun