Fideler toprakla buluşmayı bekliyor

​​​​​​​Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kendi ürününü yetiştirmek isteyen vatandaşlar fide satıcılarının yolunu tutuyor.

Fideler toprakla buluşmayı bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kendi ürününü yetiştirmek isteyen vatandaşlar fide satıcılarının yolunu tutuyor.

Biber, domates, patlıcan, salatalık gibi çeşitleri dalından koparmak isteyen vatandaşlar, fide satıcılarında hareketlilik oluşturuyor.

Salatalık, domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin fide fiyatları 5 lira ile 20 lira arasında fiyatlarla satılıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bahçelerinde, arazilerinde ya da evlerinde saksı içinde taze sebze ve meyve üretmek isteyen vatandaşlar hazırlıklara başladı. Nisa yağmurları toprağa can suyu olurken, vatandaşlar da bahçelerinde hazırlık yapmaya başladı. 

Edirne’de 9 yıldır fide satıcısı Salih Özkal, fidelerin şubat ayının başında ekmeye başladıklarını söyledi.

Nisan ayıyla birlikte fidelerin dikime hazır hale geldiğini aktaran Özkal, “Şu an yazlık olarak geçen biber, domates, patlıcan, kavun, karpuz, salata gibi genel fidelerin birçoğu var. Fiyat aralığımız da 5 ile 10 lira arası değişiyor, çilek, misket domates gibi özel fidelerin de fiyatı 20 TL civarı oluyor.” Dedi.

Özkal, fide dikim tekniği hakkında detayları anlattı ve şunları kaydetti:

“Fide topraklıysa eğer dağılmaması, köklüyse güzel ekilip ilk suyunun güzel verilmesi ve gübrelemesinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Depremin ardında Hatay’dan gelenler oldu. Burada bahçeli evlere daha çok yöneliyorlar ve daha da gelen olur diye düşünüyorum. Fide dikmeden önce toprağın güzel hazırlanması gerekiyor. Güzel bir çapalama yapılması gerekiyor. Çapalama yapılmamışsa bel küreği ile yapıp daha sonra tırmıkla güzel düzenlemesi lazım ki alttaki toprağı yukarı çıkaralım ideyi yeni toprakla buluşturalım.”

Doğukan Vurgun-Berkan Yılmaz