Faydaları saymakla bitmeyen ceviz

Son dönemlerde bitkisel şifa kaynağı olarak bilinen Çiğ Brezilya Cevizine olan ilgi arttı. Edirne Ekol Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Daloğlu,Çiğ Brezilya cevizinin faydaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Faydaları saymakla bitmeyen ceviz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyetisyen Daloğlu,Brezilya Cevizinin doğal selenyum kaynağı olduğunu belirterek, birçok faydasının dışında karbonhidrat seviyesinin düşük olması nedeniyle sporcular tarafından da tercih edildiğini söyledi.

“Erkeklerde sperm kalitesini, kadınlarda doğurganlığı arttırıyor”

Edirne Ekol Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Daloğlu, Brezilya cevizinin son dönemin moda haline gelen kuruyemişlerden birisi olduğunu ve birçok hastalıkta yardımcı etken olarak kullanıldığını söyleyerek; “Eşsiz bir selenyum içerdiğinden dolayı popüler hale gelerek yaygınlaşmaya başladı. Selenyum antioksidan özelliği güçlü olan bir mineraldir. Vücudumuzda bazı proteinlerin yapısına katılır ve dolayısıyla hücreleri hasardan korur. Selenyum ile ilgili araştırmaların bize gösterdiği şeyler arasında bazı kanser türlerine karşı koruyucu olabildiği gibi erkeklerin sperm kalitesini, kadınların da doğurganlığını arttırabiliyor olduğu yer alıyor” dedi.

“Kanser ve pek çok hastalıkta rolü var”

Yapılan araştırmalarda Kalp hastalıklarında ölüm oranının azaltıldığınıngözlemlendiğini vurgulayan Daloğlu;“Ayrıca astımdada inflamatuarmediatörlerin bastırıldığını göstermiştir. Brezilya cevizi aynı zamanda kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından çok zengin olduğu için tansiyon dengesinde de büyük rol oynamaktadır. Vücutta selenyum eksikliği tiroid metabolizmasını olumsuz etkiliyor.Organizmayı oksidotif hasardan koruyor. Tiroid hormonlarının dönüşümünde çok etkili bir selenyum. Ülkemizde yapılan bir çalışmada selenyumun Haşimoto Tiroidi dediğimiz hastalıkta,vücut kendi hücrelerine saldırıp tiroid bezini hasara uğratıyor. Yapılan araştırmalarda Brezilya Cevizinin bu hastalığı %50 oranına kadar azalttığı tespit edilmiş. Selenyumun fazlası da ters etki yaratır. Bunu da belirtmekte fayda var. Faydalı olsun diye fazla tüketirsek zarar görebiliriz. Bu yüzden kontrollü tüketmek iyi olur. Bunun yanında son yıllarda yapılan araştırmalar, selenyumun başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın önlenebilmesinde önemli bir rolü olduğunu ortaya koyuyor.” Şeklinde konuştu.

“Fazla kullanım zarara yol açabilir”

Sağlığa faydalı olduğu gibi fazla kullanımın zarara yol açabileceğini belirten Daloğlu, günlük 4-5 adet tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Atıştırmalık olarak düşünülmemesi gerektiğini aslında fazla kullanılması halinde tehlikeye yol açacağını hatırlatan Daloğlu, 100 gramının 700 kalori içerdiğini ve fazla selenyumun toksik etki yaratabileceğinin altını çizdi.

Hastalıkların başlangıcında önlemeninbelki mümkün olamayabileceğinifakatselenyum eksikliği ile oluşan hastalıklardan birisi olduğu için ilerlemesininbrezilya cevizi ile önlenebileceğini dile getiren Diyetisyen Tuğçe Daloğlu;“Yumurtada, deniz ürünlerinde ve yeşil yapraklı sebzelerde de selenyum vardır ama en çok içeriği brezilya cevizindedir. Kontrolün sağlanmasında faydalı bir etken olabileceğini söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Özlem Ceylan