Evde Enerji Tasarrufu
Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi'nde yapılan araştırma sonucunda balkonlara yerleştirilen güneş panelleriyle yüzde 10 enerji tasarrufu sağlanabileceği kanıtlandı.
Balkon korkuluklarına yerleştirilen güneş panellerinin doğru açıyla monte edilmesi durumunda, konutlarda yüzde 10’a kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirlendi.
TÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Akal ve ekibi, balkon korkuluklarına monte edilecek fotovoltaik panellerin enerji verimliliğini artırma potansiyelini araştırdı. Çalışmada yer alan Doç. Dr. İlhan Umut, Dr. Öğr. Üyesi Ozan Akı ve mühendis Taşkın Tez, panellerin farklı açılarda yerleştirilmesiyle elde edilen enerji miktarını inceledi.
Yaz ayları boyunca yapılan araştırmada, balkonların güneş enerjisi açısından değerlendirilebilecek alanlar olduğuna dikkat çekildi. Küçük çaplı bir yatırım ile balkon korkuluklarına monte edilecek panellerin, doğru açıyla yerleştirildiğinde konutlarda yüzde 10’a varan enerji tasarrufu sağlayabileceği belirlendi.
Araştırma ekibi, daha büyük sistemler ve mimari çözümlerle bu oranın artırılabileceğini belirterek, fotovoltaik panellerin yaygın kullanımının enerji tüketiminde büyük fark yaratabileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Akal, güneşten enerji üretiminden yararlanmanın önemine değindi.
Dünyada GES projelerine her geçen gün ilginin arttığını anlatan Akal, “Ekibimizle birlikte panel kurulumunun tercih edilmediği balkonlarla ilgili kapsamlı bir araştırma yaptık. Balkon ve teras gibi alan gölgeliklerine güneş panelleri kurulumları yapılarak ilave bir enerji üretimi sağlanacağını belirledik. Bu yaz araştırma ekibi olarak enerji üretimi açısından atıl durumda olan balkonların kullanımıyla ilgili bir inceleme yaptık. Konutun tükettiği elektrik miktarına bağlı olarak 1000 dolar gibi çatı kurulumuna göre çok daha küçük bir bütçeyle elektrik enerjisi üretimi ve verimi etkileyen faktörleri analiz ettik. 3 ay boyunca bu panellerden veri aldık. Sonsuz enerji kaynağı güneşten ve enerjisinden yararlanmak gerekiyor. Kurulum yapılan alanın büyüklüğü, seçilen panelin gücü, güneşin geliş açısı ve diğer parametreler elde edilen enerji miktarını değiştiriyor. Ancak standart bir evi ve balkonun büyüklüğünü göz önüne aldığımızda o evin gün içindeki televizyon, bilgisayar, telefon ve diğer ürünlerin şarj edilmesi, ampullerin kullandığı enerjiyi 3-4 saat karşılayabiliyor. 90 derece eğimle konduğunda neler oluyor? O senaryoda 5 dakikada bir veri alarak 3 ay boyunca inceledik. Diğer açıları ele aldık. Bizim önerimiz sistem parametreleri ve tasarım düzgün seçildikten sonra panelin 90 derece değil de 20-30 derece eğimle konmasını öneriyoruz. Balkonda bunu tam olarak yapmak mümkün olmayabilir ancak 90 derece konduğunda 30 derecelik eğime göre yüzde 50 den daha fazla verim düşüyor. Biz 20 derecelik bir eğimle iyi bir sonuç elde ettik." Dedi.
Akal, küçük bir yatırım bütçesiyle 20-25 yıl ömürlü panellerden enerji tasarrufu sağlanabileceğini vurguladı.
Toplam tüketimin içerisinde yüzde 10 enerji tasarrufu sağalabileceğine dikkat çeken Akal, panel alanının büyümesi halinde oranın artacağını dile getirdi.