'Eski Cami'den Yansımalar' sergisi düzenlenen törenle açıldı

Eski Cami yazılarının Hüsn-ü Hat Tezhip ve Sim Sırma nakış sanatlarıyla yeniden yorumlandığı eski camiden yansımalar adlı sergi düzenlenen törenle açıldı.

'Eski Cami'den Yansımalar' sergisi düzenlenen törenle açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Kadir Gecesi vesilesiyle hazırlanan 'Eski Camiden Yansımalar' isimli sergi Cami avlusunda düzenlenen törenle açıldı.

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından  Hüsnü Hat Tezhip ve Sim Sırma nakış sanatlarıyla hazırlanan eserler, açılışı yapılan sergide görücüye çıktı. “Eski Cami’den Yansımalar” adlı sergide Eski Cami’de yer alan  hat sanatının en güzel örneklerinden birisi olan Esma’ül Hüsna ve Çehâr Yâr-ı Güzîn yazıları zamanın ötesinden süzülerek hüsn-ü hat, sim sırma ve tezhip  sanatlarıyla yeniden hayat buldu.

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü sanatçıları sevgi, sabır,zevk ve zarafeti harmanlayarak kendi sanat dallarına özgü tekniklerle eserlerini tasarlayarak, geleceğe taşıdılar.

Serginin açılış kurdelesini kesen Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Emeği geçen tüm usta öğretici ve yöneticilere teşekkür ederek Kadir Gecesi'nin mübarek ve hayırlara vesile olmasını diledi.

Eski Cami'yi diğer camilerden ayıran en önemli özellik cami duvarlarında ve payelerinde bulunan dönemin önemli hattatlarınca yapılan hat eserleri ve celi sülüs yazılarıdır.Caminin beyaza boyanmış duvarları ve payeleri üzerinde 18. ve 20. yüzyıllarda yazılmış çeşitli yazılar bulunuyor. Bunların bazıları I. Mahmut zamanında, bazısı ise 1863 yılındaki onarımda ilave edildi. Sonraki dönemlerde de zamanın ünlü hattatları yazılarını buraya vermiş veya yerine yazmışlar. Minberin sağındaki altın yaldızlı besmelede II. Abdülhamid'in imzası bulunuyor.

Açılışı yapılan sergide 15 adet Hat ve Tezhip, 15 adet ise Sim Sırma olmak üzere 30 eser yer aldı.

Burcu Temel