'Erken ekilen ayçiçeklerinin gelişim durumu iyi'

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, ayçiçeğinin 2 ayrı dönemde ekildiğini ve erken ekilen ayçiçeklerinin gelişiminin iyi olduğunu söyledi.

'Erken ekilen ayçiçeklerinin gelişim durumu iyi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öztürk, ayçiçeğinin martın sonlarına doğru ekilmeye başladığını fakat yağmurlar nedeniyle ekim işleminin kesintiye uğradığını belirtti.

Nisanda düşen yağışların ekim işlemini durdurduğunu anlatan Öztürk, “Fakat erken ekilen ayçiçeklerinin çıkışlarında bir sorun gözükmedi. Ayçiçeklerinin gelişim durumu çok iyi. Yağışların bitince yüzde doksana varan ayçiçeğinin ekimine başladı. O dönümde hem ekerken hem de ektikten sonra düşen yağışlar da ayçiçeğini geç eken çiftçilerimiz için iyi oldu. Geç dönemde ekilenlerin yüzde 80’e yakını çıkmış durumda. Yağışlar onlara bir zarar vermedi aksine çok iyi geldi. Biz çıkış sürecindeki tarlaları yakından takip ediyoruz. Gelişmeler gayet güzel. Yağışlar ayçiçeği için şu anda yeterli seviyede.” Dedi.

Ayçiçeğinin en çok yağış istediğin zamanın “kafa yaptığı” ve çiçek açtığı dönem olarak bildiren Öztürk, o dönemlerde belirli bir miktarda yağış alınmasının önemine değindi.

Öztürk, ikinci ekim döneminde ayçiçeği eken çiftçilerin normal sezonun gerisinde kaldığını aktardı.

Mayısta ekilen ayçiçekleri için temmuz ve ağustos aylarındaki yağışların önemine vurgu yapan Öztürk, hava sıcaklıklarının da rekoltede etken olabileceğini kaydetti.

Doğukan Vurgun