Ergene Nehri'nin su kalitesi ölçüldü

Ergene Nehri'nde yapılan incelemeler sonucu su kalitesi kimyasal oksitte 'az kirlenmiş' olarak belirlendi.

Ergene Nehri'nin su kalitesi ölçüldü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya'nın can damarı sayılan Ergene Nehri, çevresinden geçtiği Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'da bulunan sanayi tesislerinin ve bazı belediyelerin kimyasal ve evsel atıkları nedeniyle adeta zehir saçıyordu.

Ergene Nehri’nden alınan örneklerin ardından su kalite ölçüm verileri açıklandı. Bu çerçevede  Ergene’nin ‘az kirlenmiş’ olduğu tespit edildi.

Trakya’da binlerce dönüm arazinin tarım sulamasında kullanılan Ergene Nehri’nin kirli olan görüntüsü kanayan bir yara olarak yürekleri sızlatıyordu.

Bölgede bulunan bazı sanayi tesislerinin ve belediyelerin kimyasal ve evsel atıklarını arıtmadan boşaltması nedeniyle açık bir kanalizasyona dönüşen Ergene’den alınan örneklerin sonuçları belli oldu. Ergene’nin ‘az kirlenmiş’ olduğu tespit edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hayata geçirilen 'Ergene Deniz Derin Deşarj' Projesi çerçevesinde nehrin suları ileri düzeyde arıtılarak Marmara Denizi'ne akıtılıyor. Ancak çevrede bulunan bazı fabrika ve belediyelerin kesilen ağır cezalara rağmen atıklarını boşaltmaya devam etmesi, nehrin siyah akmasına ve tepkilere neden oluyor.

Organize sanayi bölgelerinden dolaşarak Uzunkopru ilçesinin Ergene Ovası'ndan akmaya devam eden nehir, ileride Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizine dökülüyor.

Ergene Nehri'nde yapılan su analiz raporuna göre, geçen yılki raporda nehrin kimyasal oksit su ihtiyacının yüksek ve su kalitesinin 4'ncü sınıf olduğu belirlenirken, son ölçümde bu oranın düştüğü tespit edildi.   ayrıca suda az da olsa siyanür, sülfat, krom, çinko, bakır, demir bulundu.

Burcu Temel